Index Vakbarát Hírportál

Venezuela elnöke gyilkosságtól tart

2014. március 16., vasárnap 08:38

Nicolás Maduro venezuelai elnök kezdeményezte egy magas rangú tisztviselőkből álló bizottság felállítását, amely a „békéről és szuverenitásról” tárgyalhatna az Egyesült Államokkal. Ugyanakkor arra kérte Barack Obama elnököt, tartsa vissza azokat a szélsőséges csoportokat az amerikai kormányzaton belül, amelyek állítólag a meggyilkolására készülnek – írja a BBC.

Élete legsúlyosabb hibája lenne, ha jóváhagyná Nicolás Maduro elnök meggyilkolását, és ezzel hagyná, hogy Venezuelában eluralkodjon az erőszak 

– mondta a venezuelai elnök egy beszédében, amelyben egyben egy „szerény elnöknek és buszsofőrnek” nevezte magát, akinek Obamához hasonlóan „afrikai nagyszülei” voltak. (A merénylettől való fenyegetettség emlegetése a belső legitimitás megerősítésére bevett eszköz a venezuelai politikában, Hugo Chávez is rendszeresen támaszkodott erre.)

Maduro egy tévébeszédében arra kérte az amerikai elnököt, hogy „adjon békét, tiszteletet és esélyt, és fektesse le egy új típusú kapcsolat alapjait az Egyesült Államok és Venezuela, és ha lehet, egyben Latin-Amerika és a Karib-térség államai között”.

Venezuelában február eleje óta folyamatosak a kormányellenes tüntetések, amelyek eddig 28 halálos áldozatot követeltek. A hétvégén kormánypárti demonstrációt is tartottak a fővárosban: több ezren vonultak fel Caracasban, hogy ezzel megköszönjék a biztonsági erők munkáját az erőszak megfékezésében. Maduro a civilek és a hadsereg közötti együttműködést méltatta.

Maduro a nemzetgyűlés elnökét, a befolyásos Diosdado Cabellót küldené tárgyalni az Egyesült Államokkal, a tárgyalásokon az Unasur (Dél-amerikai Nemzetek Uniója) integrációs szervezet közvetítene.

A légkör meglehetősen feszült, miután Elias Jaua külügyminiszter pénteken „gyilkosnak” nevezte John Kerry amerikai külügyminisztert, amiért szerinte erőszakot szít Venezuelában. Ezzel Kerry egy korábbi nyilatkozatára reagált, amelyben azt fejtegette: a venezuelai kormány „terrorakciót folytat saját népe ellen”.

A venezuelai belpolitikai helyzetről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.

Rovatok