Index Vakbarát Hírportál

Egyre jobban kapar a párizsiak torka

2014. március 17., hétfő 07:54

Több száz rendőr figyelheti hétfőn, betartják-e a párizsi autósok azt a korlátozást, amit a kormány a magas légszennyezettség miatt vezetett be. Hétfőn csak a páratlan, kedden pedig – ha a korlátozás addig érvényben marad – csak a páros rendszámú autók közlekedhetnek majd a francia fővárosban.

A BBC szerint a kormánytagok azután döntöttek a korlátozás mellett, hogy a légszennyezettség mértéke öt napja folyamatosan meghaladta az egészségügyi határértéket Párizsban és az agglomerációs övezetében. A szálló por (PM 10) mennyisége elérte a 180 mikrogrammot, ez több mint a 80 mikrogrammos limit duplája.

A szmog a hűvös éjszakák és a meleg nappalok kombinációja miatt állt elő. A mostanihoz hasonló korlátozást utoljára 1997-ben alkalmaztak Párizsban, ami szakértők szerint jelentősen javította a levegő minőségét.

A korlátozás alól mentesülnek:

A motorosokra viszont vonatkozik a szigorítás. A korlátozás mellett kedvezményeket is bevezettek, hogy a tömegközlekedési eszközök használatára ösztönözzék a lakosokat: pénteken és a hétvégén ingyen lehet használni a tömegközlekedést. Az eredetileg háromnaposra tervezett akciót hétfőre is meghosszabbították.

Rovatok