Index Vakbarát Hírportál

130-cal csapódtak a villanyoszlopba a csíkszeredai rendőrök

2014. március 18., kedd 11:16

Lemondásra szólította fel hétfőn Radu Sandu Moldovant, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnokát Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester a megyeszékhelyen szombat reggel történt tragikus közúti baleset nyomán, amelyben hárman – köztük két rendőr – vesztették életüket.

A Krónika.ro beszámolója szerint a balesetben a két rendőr mellett egy vétlen gyalogos is életét vesztette, egy harmadik hatósági alkalmazott pedig megsérült. A vasútállomás közelében bekövetkezett tragédia szemtanúinak beszámolója szerint egy BMW típusú gépkocsi a túlzott sebesség miatt megcsúszott, áttért a szembejövő sávra, felhajtott a járdára, ahol elgázolt egy 53 éves szentegyházi nőt. A jármű ezt követően nekicsapódott egy villanyoszlopnak.

A gépkocsiban ülő mindhárom személy rendőr volt, a felismerhetetlenségig összeroncsolódott civil járműben (képek itt) ülők valamennyien egyenruhát viseltek. A szentegyházi nő a villanyoszlop mellett, a járdán állt, amikor nekicsapódott az autó. A vétlen gyalogos szörnyethalt, ugyanis a hatalmas erejű ütközés a szemközti, mintegy húsz méterre lévő autókereskedés udvarára repítette.

A helyszínelést végző hatóságok és a közlekedésrendészek szerint a BMW vélhetően a megengedett sebességnél jóval gyorsabban haladt. A tragédia közelében kicsúszásra utaló nyomokat találtak, féknyomot azonban nem. A hatóságokat riasztó, a közelben lakó tanú a lapnak elmondta, megpróbált segíteni a hátsó ülésen beszorult rendőrtisztnek, de nem tudta kinyitni az ajtót, a mentési kísérlet során alkoholszag terjengett az utastérből. Egy másik szemtanú szerint a BMW „legalább 130-cal" közlekedett.

A csíkszeredai polgármester elmondta, a baleset után 48 órát adott a rendőrparancsnoknak arra, hogy „önként, becsületből" nyújtsa be lemondását, ez azonban nem történt meg, így a sajtón keresztül szólítja fel a tisztségéből való azonnali távozásra. Ráduly szerint többen is aggódnak amiatt, hogy a hatóságok „megpróbálják eltussolni a balesetet okozó valós tényeket és az azt megelőző felelőtlen cselekedeteket". A városvezető ezért azt kérte a rendőrségtől, hogy a kivizsgálás minden szakaszában legyen jelen a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó Hargita megyei területi közrendi hatóság egy tagja, lehetőleg az igazgatója.

A megyei rendőr-főkapitányság vezetőjét és sajtószóvivőjét többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnünk. A rendőrség sajtóosztálya mindössze egy rövid közleményt bocsátott ki, amely szerint „a parancsnok kiadta az utasítást egy belső vizsgálat elvégzésére a csíkszeredai rendőrkapitányságon annak érdekében, hogy a történtek minden részletére fény derüljön".

Rovatok