Index Vakbarát Hírportál

Az USA felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatot Szíriával

2014. március 18., kedd 18:48

Az amerikai külügyminisztérium kedden felszólította Szíriát, hogy haladéktalanul függessze fel az egyesült államokban lévő diplomáciai és konzuli képviseleteinek tevékenységét. A felszólítás a washingtoni szíriai nagykövetségre és két tiszteletbeli konzulátusra vonatkozik, írja az MTI.

Az USA felszólította az érintett szíriai képviseletek azon alkalmazottjait, akik nem amerikai állampolgárok, vagy nem rendelkeznek állandó lakhatási engedéllyel az Egyesült Államokban, hogy hagyják el az országot. 

A damaszkuszi amerikai nagykövetség már korábban beszüntette munkáját. A keddi amerikai felszólítás nem érinti Szíria New Yorkban működő ENSZ-képviseletét. Az amerikai külügyminisztérium március elején bejelentette, hogy a missziót vezető Bassár Dzsafari nagykövet csak külön engedéllyel hagyhatja el a nagyváros 40 kilométeres körzetét.

Az amerikai szíriai képviseletek bezáratása egybeesik az eddig 150 ezer emberéletet követelő szíriai konfliktus negyedik évének kezdetével. Az USA szerint a szíriai helyzetért Aszad elnök felelős. A konfliktus megoldására irányuló diplomáciai erőfeszítések mindeddig kudarcot vallottak és azoknak az ukrajnai válság miatt kialakult amerikai-orosz szembenállás miatt továbbra is kevés az esélyük a sikerre.

Rovatok