Index Vakbarát Hírportál

Putyin örömünnepet hozott Szimferopolba

2014. március 18., kedd 14:03

Miközben Vlagyimir Putyin éppen összefoglalta doktrínáját és aláírták az államközi szerződést a Krím csatlakozásáról Oroszországhoz, Szimferopol főterén spontán miniünnepség kezdődött a beszédre időzítve egy óriás orosz zászló és egy Lenin-szobor részvételével.

Néhány egyenruhás és sok fiatal lány tartotta a zászlót. Elmondásuk szerint valaki kihozta a zászlót, ők pedig beálltak kifeszíteni. Állítólag nem baj, hogy most nincsenek iskolában. A nagyjából 50 fős csoportot nemzetközi forgatócsoportok vették körül.

A beszéd erejére jellemző, hogy kedvenc pizzériánkban ez volt az első alkalom, amikor nem a zenecsatorna ment a tévéken. A hely mind a négy képernyőjén Putyin beszélt, amit néhány bent ebédelő fiatal követett. A beszéd megfelelő pontjain tapsoltak és koccintottak. Amikor megkérdeztem, miért az öröm, értetlenül válaszoltak: de hisz az egész város örül, mindenki iszik.

Az általános italozást mi ugyan nem tapasztaltuk. Inkább dolgos hétköznapnak tűnt ez Szimferopolban, ahol azonban a bankpánik jeleit észlelni.

A legnagyobb ukrán magánbank, a Privatbank fiókjai előtt százas sorok állnak, mindenki próbálja kivenni a pénzét. Az ATM-ből kivehető összeget 500 hrivnyára (kb. 11 ezer forintra) korlátoztak. Ez az a bank, amelyen keresztül a legtöbben a fizetésüket kapták. Az terjed, hogy a pénzt hamarosan majd csak rubelben vehetik ki. Érdekes módon sorok állnak a legnagyobb orosz állami bank, a Szperbank előtt is.

Rovatok