Index Vakbarát Hírportál

Túlzsúfolt rabszállítóban fulladt meg 37 ember, 10 évet kapott a rendőr

2014. március 18., kedd 14:11

Tíz év szabadságvesztésre és kényszermunkára ítéltek Egyiptomban egy rendőrtisztet, aki a bíróság szerint felelős harminchét rab fulladásos haláláért - jelentette az MTI. További három rendőr egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az eset augusztus 18-án történt, amikor egy túlzsúfolt rabszállító furgonban több tucat ember megfulladt. Az áldozatok többségében az időközben terrorszervezetnek nyilvánított Muzulmán Testvériség tagjai voltak.

A bíróság megállapítása szerint egy 24 férőhelyes furgonba 45 embert zsúfoltak be az őrök. A járművet - amelynek az egyik rendőr tanúvallomása szerint nem működött a klímaberendezése - ezután több mint hat órán át hagyták a tűző napon vesztegelni.

A kedden elítélt rangidős rendőrtiszt, Amr Fárúk ezredes állítása szerint a fuldokló rabokat háromszor is kiengedték, a hét túlélő tanúvallomása szerint viszont az áldozatok egyszer sem hagyhatták el a furgont, mindössze annyit tettek helyzetük könnyítéséért, hogy többórás várakozás után vizet locsoltak be a jármű ablakain keresztül. Mire a foglyok kiszálltak volna a gépkocsiból, legtöbbjük már eszméletét vesztette.

Rovatok