Index Vakbarát Hírportál

15 hónap börtönre ítéltek egy vietnami bloggert

2014. március 19., szerda 11:58

A demokratikus szabadságjogokkal való visszaélés vádjával tizenöt hónapi börtönnel sújtottak egy bloggert szerdán Vietnamban - írja az MTI. A 61 éves Pham Viet Dao ellen az volt a vád, hogy visszaélt a demokratikus szabadságjogokkal az államérdekek megkárosítása céljából.

A férfit júniusban vették őrizetbe, miután 2012 februárjától 2013 májusáig az országban kialakult politikáról jelentek meg írásai a neten. A kulturális minisztérium volt funkcionáriusának, a Vietnami Kommunista Párt (VKP) régi tagjának cikkeit ezrek olvasták. A kormány és a kommunista párt tisztségviselőit bíráló írásai egyebek közt Peking dél-kínai-tengeri politikájával is foglalkoznak - e rendkívül érzékeny kérdés szítja a vietnami nacionalizmust.

Pham Viet Dao a tárgyaláson szerdán elutasította a védőügyvéd jelenlétét. A beszámolók szerint nyugodtnak tűnt, és elismerte, hogy ő tette fel az internetre a "helytelen információkat". "Nagyon sajnálom" - mondta. Hozzátette ugyanakkor: "Továbbra sem gondolom, hogy e cikkeknek negatív hatásuk volt a társadalomra."

Legutóbb két hete történt ilyen eset Vietnamban, akkor Truong Duy Nhatot ítélték két év börtönre a kommunista rendszer elleni írásai miatt, amiben többek között lemondásra szólította fel Nguyen Phu Trong pártfőtitkárt és Nguyen Tan Dung kormányfőt.

Rovatok