Index Vakbarát Hírportál

Berlusconitól a lovagi címet is elvehetik

2014. március 19., szerda 13:27

Olaszország azt találgatja, mit fog tenni Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, miután az olasz semmítőszék kedd esti ítélete azonnali hatállyal két évre eltiltotta a közügyektől - írja az MTI. Ez többek között azt jelenti, hogy Berlusconit megfoszthatnák az 1977-ben vállalkozói érdemeiért kapott lovagi címtől. A Corriere della Sera olasz napilap szerdai értesülései szerint Berlusconi önként mondhatna le róla, hogy megkímélje magát az újabb megaláztatástól.

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke elesik a volt kormányfőként kapott juttatásoktól is. A semmitőszék kimondta az utolsó szót a 13 év óta tartó és a mostani ítélettel végleg lezárult Mediaset-perben. Ebben adócsalásért Berlusconit tavaly augusztusban jogerősen négy évi börtönbüntetésre ítélték. Kevesebb mint egy évet kell belőle letöltenie: az illetékes bíróság április 10-én dönt arról, hogy a 77 éves politikust végül házi őrizetre vagy közmunkára ítélik-e.

Az olasz jobbközépet 1994 óta vezető Berlusconit kiegészítő büntetésként tavaly októberben két évre eltiltották közhivatal viselésétől is. Berlusconi védelme ezt alkotmányellenesnek találta, és a semmítőszékhez fordult, amely most megerősítette a közügyektől való eltiltást. Az ítélet értelmében két évig nem szavazhat és nem is jelöltetheti magát sem az olasz, sem az európai választásokon. A FI pártelnöki székét megtarthatja, és vállalatai éléről sem kell távoznia. Giovanni Toti, a FI szóvivője kijelentette, senki sem akadályozhatja meg, hogy a májusi európai parlamenti választások kampányát Berlusconi vezesse.

Rovatok