Index Vakbarát Hírportál

Diákostrom a tajvani parlamentben

2014. március 19., szerda 07:35

Több száz diáktüntető szállta meg szerda reggel a tajvani parlamentet a Kínával kötött kereskedelmi szerződés ellen tiltakozva – írta a BBC. A bejáratot székekkel és asztalokkal torlaszolták el, a rendőrség egyelőre nem tudott beavatkozni.

A tüntetők szerint a tavaly nyáron aláírt – de a törvényhozás által még nem ratifikált – szerződés védtelenné teszi a Kínától független életet élő szigetet Pekinggel szemben.

A magát önállónak tekintő szigetországban az egyezmény szerint könnyebben fektethetnek be ezután a népi Kínából érkező pénzeket a szolgáltatói szférában. Igaz, ugyanígy könnyebbé válhat a tajvani tőke beáramlása is az 1,3 milliárdos országba, de a tüntetők úgy vélik, a 20 milliós Tajvan gazdasági, így politikai önállósága forog kockán, ezért felül kell vizsgálni a megállapodást.

Tajvan 1949 óta tekinti magát önálló államnak – sőt, sokáig a szigetet tartotta az Egyesült Államok Kína legitim képviselőjének, olyannyira, hogy 1971-ig az ENSZ Biztonsági Tanácsában is helyet foglalt, a pekingi vezetés helyett.

A fenntartások ellenére Tajvan legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, ezért is elkerülhetetlen a két fél közötti óvatos közeledés. Ennek újabb jele a februárban tartott kormányközi találkozó volt. Ilyenre Tajvan és Peking között korábban sosem került sor.

Rovatok