Index Vakbarát Hírportál

Újabb házakat húznak fel Jeruzsálem vitatott hovatartozású negyedében

2014. március 19., szerda 15:13 | aznap frissítve

Újabb 184 lakás építését hagyta jóvá Jeruzsálem szerdán a város két nemzetközileg vitatott statusú negyedében - írja az MTI.

A jeruzsálemi városháza egyik szóvivője szerint a helyi várostervezési bizottság engedélyezte több építkezési vállalkozó kérvényét, hogy az általuk e célra évekkel ezelőtt vásárolt telkeken a Har-Homa nevű, Betlehem és az óváros közé eső új lakónegyedben 144, és az 1967-es háború utáni határvonalaktól északra eső Piszgat-Zeévben pedig negyven új otthont húzzanak fel. Az érintett kerületeket az Izraellel jelenleg béketárgyalásokat folytató palesztinok jövendő fővárosuk részének tekintik.

A palesztin álláspont szerint az Izrael által 1967-ben elfoglalt területeken épített zsidó telepek lehetetlenné teszik egy életképes, területileg egységes állam létrehozását. Izrael ugyanakkor Har-Homát és Piszgat-Zeévet is fővárosa szerves részének tekinti, és ez ügyben nem is bocsátkozik vitába a palesztinokkal kötendő keretegyezmény fejében sem.

Szerdán izraeli katonák lelőttek egy 21 éves palesztin férfit az Izraelt Ciszjordániától elválasztó biztonsági kerítésnél, amikor a férfi két társával megpróbálta átvágni a kerítést, és a katonák felszólítására sem távozott a drótkötéltől. Ezután figyelmeztető, majd célzott lövést adtak le rá, kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét.

Rovatok