Index Vakbarát Hírportál

Irán tényleg nem gyárt atomfegyvert

2014. március 20., csütörtök 21:52

Irán továbbra is teljesíti a nagyhatalmakkal kötött tavalyi nukleáris megállapodásban szereplő vállalásait, de egy kulcsfontosságú létesítmény még nem készült el – tudatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legfrissebb, havi jelentése csütörtökön.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek kulcsszerepe van abban, hogy ellenőrizze, vajon Irán betartja-e a két hónappal ezelőtt érvénybe lépett ideiglenes megállapodás rá eső részét – írja az MTI. E megállapodás szerint Irán felfüggeszti az urán magas fokon való dúsítását és további lépéseket is tesz az ország elleni szankciók részleges feloldásának érdekében.

A fél évre szóló megállapodás időnyerés ahhoz, hogy sikerüljön megállapodni a több mint egy évtizede tartó nukleáris vita végleges megoldásáról. A nyugati hatalmak ugyanis azzal vádolják Iránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit a teheráni vezetés cáfol.

A tagállamoknak szóló, bizalmas NAÜ-jelentés arról számol be, hogy Irán a megállapodás január 20-i életbe lépése óta felhagyott a 20 százalékra való hasadóanyag-dúsítási programjával: ez a szint technikailag már nagyon közel áll az atomfegyverek előállításához szükséges, 90 százalékos dúsítási fokozathoz. Emellett csökkentette is a 20 százalékos szintre dúsított készleteit.

Az anyagból ugyanakkor az is kiderül, hogy Irán még nem fejezte be annak a létesítménynek a létrehozását, amelyben az alacsony dúsítású urángázt atomfegyverek előállítására kevésbé alkalmas anyaggá, urán-oxid porrá alakítanák át. Mivel pedig az alacsony dúsítású urán előállítását Irán nem állította le, ez a készlettípus valószínűleg növekszik - írja a NAÜ jelentse.

A hatok - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - júliusig végleges és átfogó megállapodást akarnak elérni Iránnal.

Rovatok