Index Vakbarát Hírportál

Velence elszakadna, ha hagynák

2014. március 21., péntek 20:41

Bár a Krím-félsziget függetlenségéről szóló népszavazás és annak következményei tartják lázban a világ közvéleményét, Olaszországban pénteken Velence kiválása volt a téma. Az olasz kormányt jogilag nem kötelezi a végeredmény, de a helyi szervezők remélik: az „igen” erősítheti függetlenségi politikájukat.

Velence és környékének lakossága, mintegy négymillió ember az interneten szavazhatott vasárnaptól péntekig. Az előrejelzések alapján úgy tűnt, hogy Veneto tartományban – ide tartoznak Velencén kívül az olyan történelmi városok is, mint Treviso, Vicenza és Verona – az emberek több mint 60 százaléka az elszakadásra voksol majd.

A népszavazás szervezőinek legfőbb érve, hogy az érintett terület, az egykori Velencei Köztársaság gazdag függetlenségi hagyománnyal rendelkezik. A tengeri kereskedelem fontos központját még a 7. és a 8. század fordulóján alapították, több mint ezer évig állt fenn. A városállam függetlenségét Napóleon császár vette el 1797-ben, akkor a Habsburg Birodalom részévé vált a régió. 1866-ban Velence a független olasz nemzetállam részévé vált.

Ha Észtország, Lettország, Litvánia helyet kaphatott az Európai Parlamentben, mi miért nem?

A népszavazás kiírásáról szóló törvényt még 2006-ban fogadták el a helyi hatóságok. Azt mondják, joguk van az önrendelkezésre, amit az ENSZ is elismer. Az EU tíz új tagállamából hét kevesebb lakossal rendelkezik, mint Veneto, érvel Gianluca Busato a népszavazás szervezője.

Igaz, hogy Veneto tartomány, ahogy sok más olasz régió rendelkezik saját nyelvjárással, hagyományokkal és gazdag történelemmel, azonban a mostani elszakadási törekvéseknek inkább gazdasági természetűek. Veneto tartomány Velencével az élen a leggazdagabb olasz régiónak számít, ipara és a turizmus eurómilliókat szállít a tartományi büdzsébe.

Az észak-olasz tartományok gazdasági fölényének és déli régiókkal szembeni türelmetlenségének több évtizedes hagyománya van Olaszországban. A népszavazás sikere esetén a függetlenség pártolói szeretnék elérni, hogy a régióban helyben beszedett adók ne vándoroljanak Rómába.

A függetlenségi törekvéseknek azonban vannak ellenzői is. „Hogyan harcolna egy kis független régió a gazdasági válság ellen, ha az Olaszországnak is nehézségeket jelent? Ez ellentmondás”, mondta Pietro Piccinetti a kiírt népszavazás egyik ellenzője, aki sokakkal együtt főleg attól tart, ha Velence ténylegesen elnyeri függetlenségét. A többi régió is vérszemet kaphat, veszélybe kerülhet a 150 éves olasz nemzetállam egysége. Változást szeretnénk, de egy erős Olaszország keretén belül, teszi hozzá.

Russia Today: A Nyugat szándékosan elhallgatja a velencei népszavazást

Élénk figyelemmel kíséri a velencei népszavazást a hivatalos Moszkvához közel álló Russia Today orosz tévécsatorna is, amely nyugatellenes propagandája keretén párhuzamot von az aktuális krími helyzet és a velencei elszakadási törekvések között. A tévécsatorna azzal vádolja a nyugati médiumokat, hogy szándékosan hallgat a velencei népszavazásról. A Kreml által fizetett csatorna szerint az olaszországi referendumról csak egy maroknyi ember értesült Európában.

„Ha a régió kiválik Olaszországból, az alapvető változást jelent az európai történelem fejlődésében”, állapította meg Irina Galusko, a Russia Today műsorvezetője, de komolyabb párhuzamot nem vont a két ügy között. Az orosz csatorna azt már nem említi meg, hogy a Krímmel ellentétben Velencében nincs jelen egy idegen ország hadserege, és a tartomány nem akar másik országhoz sem csatlakozni.

Rovatok