Index Vakbarát Hírportál

Ebola-járvány Guineában

2014. március 22., szombat 19:05

Már 59 bizonyított halálesetet okozott a február óta tartó járvány, miközben a vírus nagy valószínűséggel a szomszédos Sierra Leonéra is átterjedt.

Mindezt a guineai egészségügyi minisztérium az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen jelentette be egy sajtótájékoztatón. Az afrikai országban eddig összesen 80 esetet regisztráltak a betegség február 9-i feltűnése óta. A tárca sajtóközleménye szerint a főváros, Conakry mellett az ország délkeleti részén, három különböző városban is észleltek megbetegedéseket. A kormány arra kérte a lakosságot, hogy jelentsenek minden gyanús esetet.

Az Orvosok határok nélkül segélyszervezet szükségintézkedéseket léptetett életbe, az ország déli részében segítenek karantént állítani, emellett pedig 33 tonna gyógyszert és egészségügyi felszerelést küldenek a térségbe. A Sierra Leone-i hatóságok vizsgálatot indítottak egy 14 éves fiú ügyében, aki nemrégiben halt meg a két ország közötti határ közelében fekvő egyik településen, miután Guineába utazott egy ebolás férfi temetésére. 

Az ebola nagyon erősen fertőző és nincs ellene orvosság. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, és a betegség végzetessé válik.

Rovatok