Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tüntettek Madridban

2014. március 22., szombat 20:58

Sokan több száz kilométert utaztak azért, hogy részt vegyenek a a kormány megszorító intézkedései ellen szervezett megmozduláson. A tiltakozók hat, Spanyolország különböző régiót jelképező oszlopban, Felvonulás a méltóságért feliratú táblákat tartva vonultak a belvárosba.

Madrid legszélesebb sugárútja, a Paseo del Prado késő délutánra megtelt kormányellenes szlogeneket skandáló tüntetőkkel. Ez volt a legnagyobb tömeget megmozgató demonstráció Spanyolországban a 2012-es tüntetések óta. A felvonuláson szakszervezetek, köztisztviselők és olyan civil szervezetek is részt vettek, amelyek a munkahelyük elvesztése miatt fizetésképtelenné vált, majd kilakoltatott emberek érdekeit képviselik.

Egy asszony a kezében tartott egy táblát, amelyen a következő felirat volt olvasható: "A lányom azért nem lehet itt, mert emigrálásra kényszerült." A hatóságok mintegy ezerhétszáz rendőrt vezényeltek a helyszínre, akik a felvonulás végén több csoportnyi tüntetővel is összecsaptak. A hatóság gumilövedékeket is bevetett.

Egyes helyeken a tüntetők barikádokat emeltek, kukákat gyújtottak fel és bankok üvegablakait törtlék be. Madrid központjában több sátrat is felvertek, hogy ott töltsék az éjszakát.A rendőrség közlése szerint az összetűzésekben 50 rendőr sebesült meg, közülük többen súlyosan. Tizenkilenc embert őrizetbe vettek.

A tüntetők közül többen gyalog tették meg az utat a fővárosig, néhányan már egy hónappal ezelőtt útra keltek, hogy időben Madridba érjenek Andalúziából, Katalóniából vagy Asztúriából.

Rovatok