Index Vakbarát Hírportál

Hágában gyűlnek össze a világ vezetői az atomcsúcson

2014. március 23., vasárnap 13:47

Ötvenhárom kormány- és államfő vesz részt a hétfőn kezdődő hágai nukleáris csúcstalálkozón, amelynek alkalmával a világ iparilag legfejlettebb hét országa (G7) megbeszéléseket tart az ukrán válságról, tudósít az MTI.

A nukleáris terrorizmus megelőzését célzó kétnapos csúcson

A találkozó résztvevői arról fognak tárgyalni, miként lehet elkerülni, hogy nukleáris anyagok terroristák vagy egyéb bűnözők kezébe kerüljenek. Az atomfegyverek leszerelése nem szerepel a napirenden. A harmadszorra megrendezendő Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozó eredetileg Barack Obama amerikai elnök 2009-es, egy prágai beszédében tett kezdeményezésére született.

A tervezett kétoldalú tárgyalások napirendje egyelőre nem ismeretes, annyi azonban bizonyos, hogy Obama hétfőn megbeszélést tart Hszi Csin-ping kínai államfővel.

Obama meghívására hétfő este ülnek össze a G7 (Kanada, Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország) vezető képviselői, akik röviddel a Krím félszigeti orosz hadműveletek kezdete után bejelentették, hogy felfüggesztik a júniusban Szocsiban megtartani tervezett (Oroszországgal kiegészülve G8-as) csúcs előkészületeit. Amerikai diplomácia források szerint Putyin hivatalos kizárásával a világ sorsát irányító elit soraiból, Obama a Nyugat egységes elutasító álláspontját kívánja kifejezni a Krím félsziget annektálásával szemben.

Rovatok