Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek a törökök egy szíriai harcirepülőt

2014. március 23., vasárnap 19:51

Törökország lelőtt egy szíriai harci repülőgépet a két ország határának közelében, amely a törökök állítása szerint megsértette az ország légterét, írja a news.sky.com. Fél évvel ezelőtt egy szíriai helikoptert lőttek le, majdnem ugyanitt, ugyanezért.

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan azt mondta : "Az F -16-osaink leszedték azt a gépet. Hogy miért? Mert ha megsértik a légterünket, a válaszcsapásunk kemény lesz." Erdogan egy politikai gyűlésen beszélt, ahol gratulált az ország hadseregének, amiért megvédik a határokat. 

A szíriai rezsim elítélte az akciót, szerintük a lelőtt gép a saját légterükön belül lázadókkal küzdött. A törökök szerint a szíriai MIG-23-asokat négyszer figyelmeztették, hogy túl közel repülnek a határhoz, majd amikor az egyik átrepült a török légtérbe, egy török F-16-os lelőtte azt.

A pilótának állítólag sikerült katapultálnia, a repülő pedig a határtól körülbelül egy kilométerre, szíriai területre zuhant.

A szíriai lázadók péntek óta harcolnak az Asszadot támogató erőkkel a kasabi határátkelőért az ország észak-nyugati területén. Szíria korábban azzal vádolta Törökországot, hogy hadserege szíriai területeket ágyúzott, hogy a lázadókat fedezze. 

Rovatok