Index Vakbarát Hírportál

Putyin és Merkel elégedetten telefonálnak

2014. március 23., vasárnap 19:51

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár a Kreml közlése szerint elégedettséggel nyugtázták vasárnapi telefonbeszélgetésük folyamán, hogy két nappal korábban megállapodás született az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának megalakításáról, tudósít az MTI.

Putyin és Merkel az orosz elnöki sajtószolgálat közleménye szerint „tárgyalt a Krím félsziget Oroszországgal való újraegyesítését követően kialakult helyzetről”, és „mindkét fél elégedettségét fejezte ki” az EBESZ missziójának megalakításával kapcsolatban.

Az EBESZ pénteken kéthetes konzultációk után hozott határozatot arról, hogy száz megfigyelőt küld Ukrajnába hat hónapos időtartamra. A megfigyelők információkat fognak gyűjteni és jelentéseket készítenek majd a biztonsági helyzetről, valamint figyelemmel kísérik az emberi jogi helyzetet az országban, ezen belül a nemzeti kisebbségek jogainak betartását. Feladatuk továbbá párbeszéd előmozdítása a helyzet normalizálásának céljából. 

Moszkva korábban hosszú ideig nem járult hozzá a misszió létrehozásához. Végül azután azzal a megegyezéssel hagyta jóvá a tervet, hogy a misszió mandátuma nem terjed ki az Oroszországhoz a nyugati országok által vitatott és jogszerűtlennek tartott körülmények között a múlt héten csatlakozott Krím félszigetre.

Az orosz vezetés szerint ezzel az EBESZ hallgatólagosan elismerte, hogy a Krím Oroszország részévé vált, ezt az állítást azonban Németország határozottan visszautasította.

Oroszország a Krím félsziget megszerzése után nem terjeszkedhet tovább – hangsúlyozta a német külügyminiszter például egy vasárnapi interjúban.

Frank-Walter Steinmeier a Welt am Sonntag című német lapban megjelent interjúban kijelentette: amennyiben Oroszország a Krímen kívül más területekre is „rácsap, határozott büntetőintézkedéseket hozunk Európában, akkor is, ha gazdasági hátrányokat kell elszenvednünk”. 

Hozzátette: az Ukrajnához tartozó régió bekebelezése veszélyes precedenst teremthet, „a nemzetközi jog szabályaival ellentétes kísérlet a nemzetközileg elismert határok átrajzolására 25 évvel a hidegháború után kinyithatja Pandora szelencéjét”.

Steinmeier a hét végén Kijevben tárgyalt, és ellátogatott a kelet-ukrajnai Donyeckbe. A jelentős részben orosz ajkúak lakta térségében a helyzet „továbbra is rendkívül ingatag”. Ugyanakkor az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziója hozzájárulhat a stabilitás helyreállításához – mondta a német külügyminiszter. 

Németország két hete sürgeti, hogy az EBESZ keretében küldjenek egy jelentős létszámú megfigyelő csoportot Ukrajnába. Ezt Oroszország kivételével valamennyi tagállam is támogatta. Moszkva végül pénteken járult hozzá a küldetés megindításához. Az EBESZ határozata alapján először száz megfigyelőt küldenének Ukrajnába hat hónapra. A megfigyelők a Krím kivételével az ország valamennyi térségét felkereshetnék. A misszió létszámát legfeljebb 400 főre bővíthetnék, és mandátumát további hat hónapra meghosszabbíthatnák, ha az EBESZ állandó tanácsa Ukrajna kérésére így dönt.

Rovatok