Index Vakbarát Hírportál

Békemecset épült Izraelben

2014. március 24., hétfő 13:56

Ramzan Kadirov csecsen elnök avatott fel vasárnap egy hazája támogatásával épült óriási mecsetet Izraelben – írja az MTI. 

A templom a Jeruzsálemtől 10 kilométerre fekvő, arabok lakta kisvárosban, Abu Gosban épült fel, Izraelben egyedülállóként oszmán török stílusban, négy minarettel. Ez az építészeti stílus Csecsenföldön kedvelt. A négyezer négyzetméter alapterületű mecset több ezer hívőt tud befogadni, ezzel a jeruzsálemi al-Aksza mecset után az ország második legnagyobb iszlám imahelyének számít.

Az épület tízmillió dolláros (2,27 milliárd forint) költségeihez Csecsenföld hatmillió dollárral (1,36 milliárd forint) járult hozzá. Ramzan Kadirov vasárnapi látogatásán úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés számára ellátogatni „erre a jó és szent földre”.

A csecsen támogatás hátterében részben az áll, hogy az Abu Gost lakó négy klán a Kaukázusból eredezteti magát, ahonnan hagyományaik szerint a 16. században vándoroltak ki .

Békemecset

Habár Csecsenföldet sokan a radikális iszlámmal kapcsolják össze – különösen a két csecsen testvér által végrehajtott bostoni robbantás után –, a „békemecsetként” ismert új templom a falu polgármesterének szavai szerint a békét és a toleranciát fogja képviselni.

A dpa német hírügynökség a kisváros egyik képviselőjét idézve azt írja, hogy a templom a világ népei és vallásai közötti testvériség szimbóluma: három minaret a három nagy monoteista vallást jelképezi, a negyedik pedig a világ többi vallását.

Abu Gos a zsidók és az arabok közötti békés együttélés egyik jelképévé vált, krémes humuszt és grillezett húst kínáló vendéglátóhelyei pedig egyaránt népszerűek az izraeliek és a palesztinok körében.

Izrael mintegy nyolcmilliós lakosságából körülbelül 21 százalék az arabok aránya, akiknek legnagyobb része az iszlám követője.

Rovatok