Index Vakbarát Hírportál

A NATO beerősíthet Romániában a Krím nyomán

2014. március 25., kedd 18:51

Továbbra is támogatja Ukrajna és Grúzia NATO-tagságát Románia – derült ki Victor Micula előadásából a Magyar Külügyi Intézetben. Románia budapesti nagykövete szerint azonban túl korai lenne megvizsgálni, hogy ez lehetséges-e a két országot érintő, Oroszországgal szemben fennálló területi konfliktus miatt. „Először meg kell várni a választásokat Ukrajnában és világossá kell válnia annak, hogy mit akar az ukrán társadalom – mondta a diplomata.

A NATO átcsoportosításon gondolkodik

Románia Ukrajna szomszédjaként és Fekete-tengeri partszakasszal rendelkező országként fontos geostratégiai ponton helyezkedik el a NATO tagországok között. Micula újságírói kérdésre nem tagadta, hogy a katonai szövetség katonai szakembereitől már érkeztek jelzések arra, hogy „hagyományos katonai erők átcsoportosítása" indokolt lehet. „Nem szeretnék azonban ezzel előreszaladni, hiszen csak jelzések, nem pedig konkrét javaslatok érkeztek erről" – mondta a diplomata.

Elfogtak egy levelet

Micula elmondta, hgy Románia is megkapta Vlagyimir Zsirinovszkij levelét, amelyben a duma alelnöke – a populista Orosz Liberális Demokrata Párt vezetője – azt javasolta Varsónak, Budapestnek, és Bukarestnek, hogy osszák fel maguk között Ukrajna nyugati területeit. „Ezen a levélen természetesen nincs mit kommentálni" – zárta rövidre az orosz ajánlatot Micula, aki kijelentette: a krími konfliktus azért is aggasztó, mert azzal fenyeget, hogy továbbterjed Ukrajna keleti és déli területeire is.

Utóbbi pedig már közvetlen szomszédságában van a Románia és Ukrajna közé ékelődött Moldovának, amelynek szintén van egy oroszbarát szakadár területe, a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság. „Ez komoly gond lehet, mindent el kell követni, hogy a krími konfliktus ne eszkalálódjon" – jelentette ki a diplomata, hozzátéve, hogy reményei szerint ebbe az irányba tett lépés az is, hogy Brüsszel közölte: a tervezettnél fél évvel korábban, már a nyáron aláírja az EU Moldáviával a társulási szerződést.

Rovatok