Index Vakbarát Hírportál

Ezt benézték a brit milliárdos gyerekei

2014. március 25., kedd 16:07

Egész vagyonát jótékony célra fogja felajánlani halála után egy brit milliomos – írja a Huffington Post. Apja példáját követve nem szeretné gyerekeire hagyni a pénzét.

John Roberts, az AO.com alapítója hűtő- és fagyasztókereskedelemből szedte meg magát, 86 millió fontot, azaz 32 milliárd forintot keresett, amikor nemrég eladta üzletrészének egy részét. A maradék 442 millió fontot, azaz 165 milliárd forintot ér.

Roberts, azaz becenevén a Konyhakirály, nyilvánosan bejelentette, hogy nem az öt gyerekére, hanem jótékony célokat szolgáló alapítványokra fogja hagyni a vagyonát:

Apám életfilozófiája az volt, hogy megadok a kezdéshez mindent, amit meg tudok adni, és utána azt kezdesz vele, amit akarsz. Az enyém is ugyanez. A gyerekeim egy fillért sem kapnak.

– nyilatkozta tervéről. A Konyhakirály fogadásból alapította vállalatát 14 évvel ezelőtt, egy barátja egy fontot tett rá, hogy Roberts nem lesz képes saját céget alapítani.

A leghíresebb hasonló példa Bill Gatesé, aki azért nem akarja a gyerekeire hagyni vagyonát, mert „az sem nekik, sem a társadalomnak nem lenne jó″. Gates, Warren Buffett és más milliárdosok is ígéretet tettek arra, hogy vagyonuk felét már életükben felajánlják jótékony célra.

Rovatok