Index Vakbarát Hírportál

A Hezbollah egyik emlékhelyét látogatta meg a libanoni magyar nagykövet

2014. március 25., kedd 11:08

Az EU által részben terrorszervezetté nyilvánított Hezbollah egyik emlékhelyét látogatta meg a libanoni magyar nagykövet, írja a Jerusalem Post. A cikk idézi a Hezbollah Al-Manar nevű tévéadójának beszámolóját, mely szerint a nagykövet „kifejezte csodálatát a Hezbollah Libanon felszabadítása érdekében végzett munkája miatt”.

A beszámoló szerint a magyar nagykövet egy egyiptomi delegációval együtt látogatta meg az emlékhelyet egy „dzsihádtúra” részeként. Megkerestük a Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket. Magyarország libanoni nagykövetségét egyelőre nem sikerült elérnünk.

Az emlékhely a honlapja szerint Libanon történelmét mutatja be, azt a helyet őrzi, ahol a mudzsahedinek (olyan muszlimok, akik részt vesznek a dzsihádban) éltek. Az emlékhely ugyancsak bemutatja a megszálló izraeli hadsereg elleni harcot.

A Hezbollah egy katonai és politikai szervezet Libanonban, a katonai szárnyát tavaly nyilvánította terrorszervezetté az Európai Unió. A Hezbollah ugyanakkor részt vesz Libanon irányításában, és rádiót, tévéadót is fenntart, de vannak szociális programjai is. 2012-ben a Hezbollah robbantott fel egy buszt a bulgáriai Burgaszban. Az izraeli turistákat szállító busz elleni merényletben összesen nyolcan haltak meg, és 31 sebesültet kellett ellátni.

UPDATE (15:38): A külügyminisztérium tájékoztatása szerint „a Manar TV valótlanul állította, hogy a bejrúti magyar nagykövet egy múzeumi látogatás során bármiféle nyilatkozatot tett volna.”

„A diplomata korábban valóban ellátogatott a sajtóhírekben megjelent intézménybe Dél-Libanonban, amely egy mindenki által megtekinthető nyilvános kiállítás. Megtekintése részét képezte a fogadó ország viszonyairól történő tájékozódásnak, amely a diplomáciai munka velejárója.

A hírt és valótlan állításokat elsőként közlő Manar TV-től nagykövetünk helyreigazítást fog kérni. A nagykövet elmondta, hogy EU-s kollégái javaslatára kereste fel szabadidejében (és nem dzsihád túrán) a múzeumot (nem emlékhelyet).”

Rovatok