Index Vakbarát Hírportál

Venezuelai tábornokokat vettek őrizetbe

2014. március 25., kedd 22:31

Őrizetbe vették a venezuelai légierő három tábornokát, mert gyaníthatóan részt vettek egy kormányellenes összeesküvésben - jelentette be kedden Nicolás Maduro elnök. A Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) caracasi külügyminiszteri ülésén számolt be erről, aminek a fő témája az ellenzék és a kormány közötti párbeszéd előmozdítása, és ezáltal a halálos áldozatokat is követelő utcai tüntetések leállítása volt.

Maduro szerint az őrizetbe vett katonák kapcsolatban álltak az ellenzék bizonyos köreivel. Az országot Hugo Chávez néhai venezuelai elnök tavaly márciusi halála óta irányító politikus elmondta, hogy a három férfinak már meg is kellett jelennie egy katonai bíróság előtt.

A puccskísérletre Maduro szavai szerint lelkiismeretes katonák beszámolója nyomán derült fény, akik a tábornokok felhívása ellenére sem akartak fegyvert fogni. Azt is hallották a tábornokoktól, hogy "ez a döntő hét" - idézte az elnököt a venezuelai állami televízió.

Az előző éjszaka folyamán nagy tűz ütött ki a Caracastól északra emelkedő hegyekben, és az ott húzódó elektromos távvezetékek szakadása miatt a város nagy része még kedden is áram nélkül maradt. A tüzet több minisztérium szerint is politikai célból, szándékosan okozták.

Rovatok