Index Vakbarát Hírportál

Ebola miatt nincs denevérevés Guineában

2014. március 26., szerda 01:00

Mégsem fertőzött Ebola vírussal az a kanadai férfi, aki a betegséghez hasonló tüneteket mutatott, miután a közelmúltban Nyugat-Afrikában járt. 

Cailin Rodgers közölte, hogy a keddi laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem igazolták az Ebola-gyanút, hanem kizárták a kórokozó jelenlétét a beteg szervezetében. A szóvivő hozzátette, hogy Kanadában egyetlen bizonyítottan Ebola-fertőzött sincs, írja az MTI. 

A beteg férfi állapota viszont továbbra is súlyos, és elkülönítve ápolják egy saskatchewani kórházban. Az illető munkaügyben járt Libériában, ahol több emberrel végzett a kór a napokban. Az afrikai ország egészségügyi minisztere kedden arról számolt be közleményében, hogy hétfő reggelig hat ebolás esetet fedeztek fel, és a betegek közül öten már meghaltak. 

Közben a szomszédos Guineában megtiltották a denevérek árusítását és fogyasztását az ebolaveszély miatt, a hatóságok szerint az ország déli részében az állatok miatt terjedhetett el a vírus, hatvankét ember vesztette eddig életét, írja a BBC. Ezen a vidéken egyébként több karantént is létrehozták, hogy megállítsák az Ebola terjedését. A helyi egészségügyi hatóságoknak a WHO is segít, míg a tévében folyamatosan igyekeznek tájékoztatni a lakosságot. 

Az Ebola vírus melegágya Afrika. Vérrel és más testnedvekkel terjed. A betegség tünetei közé tartozik a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás, a vérzés. A kór erősen fertőző és nincs ellene gyógyszer. 

A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Azóta az Egészségügyi Világszervezet WHO adatai szerint 15 Ebola-járvány pusztított Afrika-szerte, és a vírus több mint 1300 emberrel végzett.

Rovatok