Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a tékozló püspök

2014. március 26., szerda 12:54

Távozik posztjáról Limburg püspöke, aki azzal okozott nagy feltűnést tavaly ősszel, hogy kiderült: a Limburgi Székesegyház közvetlen közelében épített rezidencia több mint tízszeresébe került az eredetileg tervezett hárommilliós összegnek.

Az ügyet a Vatikán is vizsgálta, Franz-Peter Tebartz-van Els ennek nyomán kényszerült lemondásra.

A püspök nem szerénykedett a megrendelésekkel, miközben I. Ferenc pápa épp a hivalkodás visszaszorítását tűzte ki egyháza egyik céljául. 350 ezer euróba (150 millió forintba) kerültek a beépített gardróbok, de van benne 25 ezer eurós (7,3 millió forintos) asztal, egy fürdőkád pedig 15 ezer euróba, azaz 4,4 millió forintba került. Csak a saját lakosztálya 900 millió forintnak megfelelő euróból jött ki. A kert sem volt olcsó: 783 ezer euróból, azaz 230 millió forintból készült el.

Az 53 éves püspök, Franz-Peter Tebartz-van Elst azzal védekezett, hogy akik ismerik, „úgyis tudják, hogy nem vágyik grandiózus életstílusra″. Pedig nem ez az első hasonló eset, a püspök már akkor is címoldalon szerepelt, amikor kiderült, hogy első osztályon repült Indiába, ahol aztán szegény gyerekekkel találkozott.

Rovatok