Index Vakbarát Hírportál

Obama jobban tart az atomtól, mint Moszkvától

2014. március 26., szerda 06:00

Az amerikai elnök egy kérdésre kijelentette kedd este Hágában, hogy inkább tart egy New York-i atomrobbanástól, mint Oroszország ukrajnai akcióitól.

A nukleáris biztonságról szóló nemzetközi csúcstalálkozón részt vevő Barack Obamát sajtóértekezletén arról kérdezte egy újságíró, hogy szerinte igaza volt-e elnökválasztási ellenfelének, a republikánus párti Mitt Romney-nak abban: Oroszország Amerika legnagyobb geopolitikai ellenfele.

Obama azt válaszolta: „Amerikának rengeteg kihívása van. Oroszország egy regionális hatalom, amely nem erejét, hanem gyengeségét bizonyítja azzal, hogy közvetlen szomszédjait fenyegeti. Nekünk jelentős befolyásunk van szomszédainkra, és nem kell lerohannunk őket ahhoz, hogy erős, együttműködő kapcsolatokat alakítsunk ki velük.”

Az elnök az AP hírügynökség tudósítása szerint később hozzátette: nem jó, amiket Oroszország csinál, de nem ez a legnagyobb nemzetbiztonsági veszély az Egyesült Államokra nézve. „Még mindig attól tartok a leginkább, ha biztonságunkról van szó, hogy egyszer felrobban egy nukleáris fegyver Manhattanben.”

Amikor Romney a kampányában azt állította, hogy Oroszország az Egyesült Államok legfőbb geopolitikai ellenfele, akkor azt is mondta, hogy a legnagyobb biztonsági veszélyt viszont Irán jelenti nukleáris ambíciói miatt.

Az atomcsúcs intézménye Barack Obama kezdeményezése – 2009-ben ő vetette fel egy ilyen konferencia szükségességét, majd a rákövetkező évben Washingtonban meg is rendezték az első találkozót. Ezeknek célja nem a nukleáris leszerelés, hanem annak megakadályozása, hogy hasadóanyagok rossz kezekbe kerüljenek. A mostani csúcstalálkozón 53 állam vezetői vettek részt.

 Rövid, de velős

„Rövid, de velős” lesz az Európai Unió vezetői és Barack Obama amerikai elnök szerdai csúcstalálkozója diplomáciai források szerint.

Az EU-t José Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Catherine Ashton külügyi főképviselő és Karel De Gucht kereskedelmi biztos képviseli majd, míg az amerikai elnök mellett jelen lesz többek között John Kerry külügyminiszter és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó is.

A megbeszélések egy uniós diplomata szerint három fő téma köré épülnek majd, ezek pedig a gazdaság, a nemzetközi stabilitás és biztonság, valamint a globális kérdések. A gazdasági kérdések körét az EU és az Egyesült Államok között kötendő transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi (TTIP) megállapodás határozza majd meg. A nemzetközi biztonságot érintő kérdések között minden bizonnyal az ukrajnai konfliktus szerepel majd a legelőkelőbb helyen. A globális gondok témakörét minden bizonnyal az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos, széles körű, tömeges adatgyűjtés uralja majd a szerdai megbeszéléseken.

Rovatok