Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a krími forradalom

2014. március 26., szerda 09:16

Feloszlatják a Krím félsziget oroszbarát önvédelmi erőit, mert „a forradalom véget ért” – jelentette be Szevasztopol polgármestere. Alekszej Csalij szerint „a külső fenyegetés megszűnt, így a népfelkelés erői feloszlathatók”, miután a különleges státuszú krími város a félszigettel együtt Oroszország része lett. Igaz, ezt Ukrajna és a nemzetközi közösség nem ismeri el, ám nem valószínű, hogy a terület még visszakerülhetne Kijev fennhatósága alá.

A Krím, mind a 93 ukrán katonai bázisán már orosz zászló leng, szerdára elfoglalták az ukrán erők utolsó hajóját is. Az ukrán hadsereg krími állományából 15 ezer ember állt át orosz kötelékbe, gyorsított eljárásban orosz állampolgárságot kapva.

Szankciók ha kell, tényleg

„Világos az üzenetünk: kiállunk Ukrajna mellett és figyelmeztetjük Oroszországot, hogy súlyos árat fog fizetni, ha nem változtat magatartásán” – idézte a Bloomberg Jose Manuel Barroso keddi szavait, Az EU Bizottság elnöke szerint Európa szeretné elkerülni, hogy súlyosabb szankciókat léptessen életbe Oroszországgal szemben, de ha szükséges lesz megteszi. Azt Barroso nem részletezte, hogy a Krím annektálása után milyen lépés kell Oroszországtól ahhoz, hogy a szélesebb körű, gazdaságot érintő szankciók életbe lépjenek.

Rovatok