Index Vakbarát Hírportál

Már Guinea fővárosában is vannak Ebola-fertőzöttek

2014. március 27., csütörtök 21:37

Már Guinea fővárosában, Conakryban is vannak bizonyítottan Ebola-fertőzöttek. Az afrikai ország egészségügyi minisztere csütörtökön négy megbetegedést jelentett be.

Remy Lamah közölte, hogy a fertőzötteket elkülönítették a Donka kórházban, családjuk pedig karanténba került. A négy beteg - akik szervezetében a laboratóriumi vizsgálatok igazolták az Ebola-vírus jelenlétét - egymás fivérei, és a vírust nagy valószínűséggel bátyjuktól kapták el, aki már meg is halt. Az idős férfi előzőleg Guinea középső részén járt, és ott kaphatta meg a ragályt, holott az eddig jobbára az ország délkeleti részén szedte áldozatait.

Conakry 2 milliós lélekszámú város. A kór nagyon erősen fertőző és nincs ellene orvosság. A guineai egészségügyi minisztérium szombaton közölte, hogy február 9-én, vidéken jegyezték fel az első megbetegedéseket az országban, és azóta közel száz esetet regisztráltak. A betegek közül szerdáig 63-an haltak meg. 

A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Azóta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 15 Ebola-járvány pusztított Afrika-szerte, és a betegség összesen több mint 1300 halálos áldozatot követelt.

Rovatok