Index Vakbarát Hírportál

Vihar miatt felfüggesztették a maláj gép utáni kutatást

2014. március 27., csütörtök 07:05 | aznap frissítve

Thaiföld egyik műholdja 200-300 tárgyat vett észre az Indiai-óceán déli részén, nagyjából 200 km-re attól a helytől, ahol egy francia műhold 122 gyanús tárgyat vett észre, írja a BBC. A tárgyak akár az eltűnt maláj gép darabjai is lehetnek. A hétfői felvételt szerdán küldték el a malajziai hatóságoknak. A tárgyak mérete 2-16 méter között váltakozik.

A fekete dobozt is tudják majd keresni

Csak a fekete doboz megtalálása és elemzése adhat pontos választ arra, mi történt a géppel. Az amerikai haditengerészet már bejelentette, hogy megérkezett Ausztráliába egy olyan robot-tengeralattjáró, amivel a fekete doboz után kutathatnak, ha megvannak a roncsok.

Biztosat csak akkor lehet tudni, ha repülők vagy hajók is megtalálnák a tárgyakat, de kedd után csütörtökön is fel kellett függeszteni a keresést a rossz idő miatt. A kutatást irányító ausztrál hajózási hatóságok közölték, hogy visszarendelték a nyugati parton fekvő Perthbe a repülőgépeket és a hajókat is.

Az Indiai-óceán déli részén ugyanis rendkívül heves esőzések és erős széllökések várhatók, emellett sűrű köd lesz, és csökken a látótávolság is. Egy, a kutatásban részt vevő amerikai felderítő repülőgép parancsnoka azt mondta, nullára csökkent a látótávolság, erős a turbulencia, és erős jegesedés tapasztalható. Közeledik a tél a déli féltekén, ezért az időjárás a jövőben is komolyan közbeszólhat a keresésben.

A nemzetközi összefogással zajló kutatás keretében eredetileg 11 katonai és polgári repülőgép és öt hajó tartott arra a területre, ahol műholdak a 122, feltehetően a Malaysia Airlines MH370-es járatához tartozó tárgyat látták lebegni a vízen.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülő, a fedélzetén 239 utassal, húsz napja, március 8-án zuhanhatott le. Sokáig azt sem lehetett tudni, merre érdemes keresni a gépet vagy roncsait, kérdés, hogy a vihar mit hagy a maradványokból. A malajziai rendőrség nyomozásba kezdett az MH370-es pilótái után.

Rovatok