Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb, mint testőr

2014. március 28., péntek 23:40

Nem az amszterdami eset volt az első, amikor magaviseleti okokból haza kellett küldeni a világ legbefolyásosabb emberét őrző biztonsági csoport valamelyik tagját. Azzal azért túltett az ügynök a korábban megbotló munkatársain, hogy a holland szálloda halljában feküdt részegen egy buli után, mielőtt Barack Obama megérkezett volna Amszterdamba, de a BBC gyűjtése alapján a többi eset is sokkoló, ahhoz képest, hogy nem vizsgaidőszak után mulatozó egyetemistákról, hanem az Egyesült Államok elnökének biztonságáért felelős emberekről van szó.

Prostituáltnál felejtett töltény

Tavaly júniusban az elnök biztonsági stábjában húsz beosztottat irányító Ignacio Zamora ellen indult vizsgálat: a férfi egy prostituálttal ismerkedett meg a Fehér Ház közelében, de miután felment hozzá a szállodába, a nő a szolgálati fegyver láttán arra kérte, távozzon. Zamora engedett a felszólításnak, ám a szobában felejtett egy töltényt, amelyért később visszament, de a nő nem engedte be. A titkosügynök gyorsan fel is fedte magát a szálloda biztonsági szolgálatánál, segítségét kérve a töltény visszaszerzéséhez. Az ügyből vizsgálat lett, amely során az is kiderült, hogy Zamora szexuális tartalmú sms-eket küldözgetett egy kolléganőjének – aki egyébként a szolgálat másik férfi munkatársától is rendszeresen kapott hasonló üzeneteket. Zamorát a szolgálat előírásainak megsértéséért elbocsátották. Igaz, a prostituálttal rosszul sikerült estén szolgálaton kívül volt.

Összevesztek a pénzen

Szintén Obama érkezése előtt rúgtak ki emberei a hámból Kolumbiában 2012 áprilisában. A cartagenai szállodában az elnök emberei 60 dollárt fizettek a tulajdonosnak, hogy lányokat küldjön fel a szobájukba. Az eset ki sem derült volna, ha az egyik prostituált pénzét követelve másnap reggel nem keveredik vitába amerikai kliensével. A testőr és az örömlány hangos vitája a rendőrségig jutott. Az ügyet vizsgálta a titkosszolgálat is, és a vizsgálatért nem más felelt, mint a töltényét egy évvel később a prostituált szobájában felejtő Zamora. Volt, aki már akkor aggályosnak tartotta, hogy a szolgálat saját maga végezze a vizsgálatot, s erre Zamora saját ügye csak még inkább ráerősített.

Beengedték az elnökhöz

Azokat, akik a botrányok miatt az elnök biztonságáért aggódtak csak még jobban megerősítette aggályaikban az az eset, amikor Obama három testőre előzetes meghívó nélkül lehetővé tette, hogy egy celebházaspár részt vegyen az elnök által celebrált vacsorán.  Tareq Salahi és felesége Michaele – akik egy valóságshow révén váltak ismertté – megjelenése mutatta, hogy sokkal könnyebb ellenőrzés nélkül az elnök közelébe jutni, mint gondolnánk. A három ügynököt elbocsátották. (Michaele pedig nem sokkal később egy zenésszel megszökött férjétől, aki emberrablástól tartva tett bejelentést a rendőrségen.)

Megint egy prostituált

2008-ban egy ügynök szolgálati időn kívül fel akart venni egy prostituáltat, aki azonban valójában egy beépített ügynök volt. A férfit – aki ellen a legnyomósabb érv az volt, hogy szolgálati autóját használta magáncélra – elbocsátották.

Béna vásárlók

2002-ben a Salt Lake City-ben a téli olimpia idején tért be az akkori alelnök két testőre egy boltba, ahol olimpiai kalapokat vettek. A vásárlás után a bolt tulajdonosa egy ottfelejtett jegyzetfüzetre lett figyelmes, amelyben feljegyzések voltak arról, hogy a Dick Cheney-re vigyázó ügynökök mikor és hol lesznek szolgálatban. A titkosszolgálat szóvivője közölte: az ügynökök valóban figyelmetlenek voltak, de az alelnök ettől még nem volt kitéve valódi veszélynek.

Rovatok