Index Vakbarát Hírportál

Norvég lesz a NATO új főtitkára

2014. március 28., péntek 15:31

Jens Stoltenberg volt norvég kormányfő lesz a NATO új főtitkára diplomáciai források szerint. Egy NATO-forrás pénteken azt közölte, a kinevezésről konszenzus alakult ki a katonai szövetségen belül és hamarosan sor kerül a hivatalos bejelentésre is, írja az MTI.

Korábbi lapértesülések szerint Stoltenberg állítólag Angela Merkel német kancellár biztatására lett főtitkár-jelölt, de támogatta őt az amerikai, a francia elnök és a brit kormányfő is. Az Aftenposten című norvég napilap honlapja néhány napja azt közölte, hogy a NATO következő főtitkárát a tagországok külügyminiszterei április elsején kezdődő kétnapos brüsszeli tanácskozásukon nevezik ki hivatalosan.

Norvégia most neheztel Moszkvára

A kinevezésre épp akkor kerül sor, amikor Oroszország a krími válság miatt meglehetősen elszigetelt helyzetbe került. A héten jelentette be a norvég védelmi miniszter, hogy májusig minden katonai együttműködést felfüggesztenek Oroszországgal és törlik az orosz védelmi minsizter, Szergej Sojgu áprilisra tervezett oslói vizitjét is.

Az 55 éves Stoltenberg 2005 és 2013 között volt Norvégia kormányfője. Pártja, a Norvég Munkáspárt (DnA) megnyerte ugyan a tavaly szeptemberi parlamenti választásokat, de partnerei annyira meggyengültek, hogy az addigi koalíció folytatása lehetetlenné vált.

A jelenlegi főtitkár, a dán Anders Fogh Rasmussen megbízatása idén szeptember 30-én jár le a NATO élén. Stoltenberg kényes időpontban veszi át a NATO vezetését, miután az 1949-ben alakult észak-atlanti szövetség a közelmúltban az ukrajnai események kapcsán ismét egyre feszültebb viszonyba került eredeti hidegháborús ellenfelével, Moszkvával. Rasmussen az elmúlt hetekben élesen bírálta Moszkva krími lépéseit, és azt mondta, hogy Oroszország terjeszkedése Ukrajnában a legnagyobb fenyegetés Európa biztonságára és stabilitására a hidegháború óta.

Rovatok