Index Vakbarát Hírportál

A cégeknek nincs lelkük, úgyhogy vallásuk sem lehet

2014. március 28., péntek 10:00

Ki kell-e fizetnie az alkalmazottja fogamzásgátló eszközeit egy keresztény tulajdonú cégnek, ha a tulajdonosok vallását sértik ezek a dolgok? – Ez a kérdés került az amerikai legfelsőbb bíróság elé, de végső soron arra kell válaszolni, hogy van-e lelke egy cégnek.

Az amerikai egészségbiztosítási rendszer átalakításával a munkáltatóknak egészségbiztosítást kell kötniük a dolgozókra, és ennek része bizonyos fogamzásgátló eszközök finanszírozása is. A Hobby Lobby nevű, keresztény tulajdonú cég viszont pert indított, mert az ő vallásukat sérti a fogamzásgátlás, ezért a dolgozóknak sem akarják kifizetni ezeket, írja a Vice.

A kérdés viszont sokkal nagyobb jelentőségű, végső soron azt kell eldöntenie a bíróságnak, hogy hihet-e Istenben egy cég. Az ellenzők szerint a cégeknek nincs lelkük, tehát vallásuk sem lehet. Ráadásul ha megengedik, hogy vallási alapon kivételeket tegyenek a cégek, akkor nagyon sok dolog változhat meg: egyes vallások a vérátömlesztést vagy a védőoltásokat ellenzik, és ezért versenyelőnyt is jelenthet a vallási alapú kivételezés.

Egy professzor szerint a cégek alapvető tulajdonsága, hogy elkülönülnek tulajdonosuktól, ezért is problémás lenne, ha a tulajdonos vallása befolyásolhatná a cégekre vonatkozó szabályokat. Hasonló kérdés vetődött fel korábban, amikor a cégek szólásszabadságáról kellett döntenie a bíróságnak. A kérdés ott is az volt, hogy egy embereket megillető jog (a szólásszabadság) vonatkozik-e a cégekre. A bíróság akkor úgy döntött, hogy a cégeket is megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága.

Rovatok