Index Vakbarát Hírportál

Amerika belehúz a kiberháborúba

2014. március 29., szombat 08:26

A Pentagon azt tervezi, hogy a két év alatt több mint háromszorosára növeli a kibernetikai védelemért felelős állományának létszámát - jelentette az MTI. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter ugyanakkor azt állította, hogy "az Egyesült Államok nem törekszik a kibernetikai tér militarizálására". Mint mondta, a minisztérium önkorlátozást fog gyakorolni a kibertér katonai alkalmazásában, és más országokat is hasonló magatartásra szólított fel.

Hagel figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak az internettől való függősége gyorsabban növekszik, mint a kibernetikai biztonság. Elmondta, hogy a Pentagon kibernetikai szakembereinek létszámát a 2014 végére tervezett 1800-ról 2016 végére 6000 főre duzzasztják fel. 

A miniszter a jövő héten Pekingbe utazik, és valószínűleg megpróbálja lecsendesíteni azt a felháborodást, amit Edward Snowden okozott nemrégiben tett kijelentésével. Snowden szerint a külföldi jelhírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a pekingi vezetést és a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot is megfigyelte. Chuck Hagel kijelentette, hogy a Pentagon mind szövetségeseivel, mind vetélytársaival szemben "nyitottságra és átláthatóságra" törekszik a kibernetikai kapacitásait és szándékait illetően.

Rovatok