Index Vakbarát Hírportál

Fico a saját késébe szaladhat bele

2014. március 29., szombat 01:03

Robert Fico szlovák kormányfő már december óta arra készül, hogy átüljön az elnöki székbe, amihez a jogköröket is kiszélesítené. Fico abszolút favoritnak tűnt, kemény negatív kampányt folytatott, mégsem kizárt, hogy az ismeretlenségből és politikai tapasztalat nélkül előbukkanó Andrej Kiska vállalkozó szombaton meglepi az elnökválasztás második fordulójában, ami különösen kínosan érintheti a parlamenti ciklus közepén a regnáló kormányfőt.

Mr. Ismeretlen, sokáig így hívták Andrej Kiskát a szlovák sajtóban, internetes fórumokon. Nem véletlenül, a Poprádról származó elnökjelölt legnagyobb ellenfele kezdetben éppen az ismeretlenség volt, hiszen még önkormányzati szinten sem próbálkozott korábban a politikával. "Két éve, a jelöltségem bejelentésekor még senki sem ismert, de hosszú utat tettem meg" – mondta az első forduló estéjén, miután kiderült, ő jutott az elnökségre készülő Robert Fico kormányfő mellett a második körbe.

A független jelöltet az első körben több, mint 450 ezren támogatták, alig négy százalékponttal elmaradva Fico eredményétől. A választások utáni első értékelések Kiska esélyeit emelték ki: a kifejezetten Fico-ellenesnek mondható jelöltek szavazatait összeadva virtuálisan hatalmas fölénnyel rendelkezett a regnáló kormányfő felett. Az azóta eltelt napokban azonban kiderült: egyik jelölt sem támogatja őt teljes mellszélességgel, maximum részlegesen. Az azóta elkészült közvélemény-kutatások gyakorlatilag a fej fej melletti versenyre utalnak, így a végeredményt az elkötelezetlen jobboldali szavazókat érő utolsó impulzusok és a baloldal mobilizációjának sikeressége döntheti el.

Amerikai tapasztalatokkal

A most 51 éves elnökaspiráns üzletember 1969-ben Amerikába ment, ahol padlót mosott, benzinkútnál helyezkedett el, végül azonban egy becsődölt vállalkozás minden spórolt pénzét elvitte. Saját bevallása szerint azonban ott tanulta meg, hogy nem szabad félni a kudarctól, az életét megragadva vállalkoznia kell. 1992-ben hazatért Szlovákiába, majd egy sikertelen ékszerkereskedés után egy lengyel ismerőse rábeszélte, hogy indítsanak egy kamatmentes áruhitelt biztosító elektronikai vállalkozást. Már akkor is szerette a hangzatos neveket, így a poprádi Triangelhez az első hónapban még száznál is kevesebb telefon érkezett, de három évvel később már havonta 17 ezer ember vásárolt a cégnél.

A részletfizetéses eladások sikere újabb ötletekre sarkallta Kiskát: elindították Quatro elnevezésű, saját hitelfelvételi konstrukciójukat. Az átlagosnál nagyobb kamatra nyújtott hiteleket a 90-es években, és ezekből gazdagodott meg. A Pravda napilap nemrég arról cikkezett konkrét példák említése nélkül, hogy a társaság kétszer olyan magas kamatokkal dolgozott, mint a bankok. A cikkből kiderült az is, hogy a Szlovák Kereskedelmi Főfelügyelet számos eljárási hibát azonosított. Egy biztos: Kiskáék szlovákiai cégüket 2005-ben a VÚB bankcsoportnak eladták, habár állítólag Csehországban még a mai napig maradtak érdekeltségei négyszeres kamatra adott hitelekkel.

Jött a Jó Angyal

Kritikusai szerint volt miből adakoznia. Kiska a cégeladásból származó jövedelme segítségével indította el még ugyanabban az évben a Jó Angyalt. A projekt megvalósításához a döntő lökést, akárcsak a Triangel esetében, megint egy barátjától kapta. Igor Brossmann, egy sikeres reklámügynökség vezetője szintén 2005-ben adta el cégeit, majd Kiskával együtt saját vagyonából rákos gyerekek gyógykezelését fizette ki.

A karitatív szervezet alapítójaként Kiska az elmúlt nyolc évben több mint 140 ezer emberen segített összesen 21 millió euró értékben. Kiska a működési költségeket saját vagyonából állja, amit beadnak, az mind adakozásra megy a Jó Angyalban. A Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti lap szerint magánvagyona legalább 6 millió euró (kb. 1,8 milliárd forint), éves bevétele pedig 700 ezer eurót (kb. 210 millió forintot) tesz ki.

Jó előre jelentkezett

Kiskának állítólag a gazdasági világválság adta meg az utolsó lökést, hogy belép a nagypolitikába. Miután kudarcba fulladt egy jótékonysági gyermekkórház megalapításának ötlete, eldöntötte:

Felülről próbálja a dolgokat megváltoztatni.

Egy évvel a választások előtt egy felmérés kimutatta, Kiska nevét országosan mindössze a szlovák lakosság 27 százaléka hallotta, miközben a Jó Angyalt szinte mindenki megismerte. Éppen ezért korán, már 2012 októberében bejelentette, hogy indul az elnökségért, és a jelöltek közül elsőként, 15 hónappal a választások előtt beindította óriásplakátkampányát is. „A jelöltsége bejelentése óta eltelt időszakot lényegében arra használta, hogy a vállalkozás népszerűségét megpróbálja konvertálni a saját ismertségére" – mondta Ravasz Ábel szociológus, a Publicus Slovensko vezető kutatója.

Annak ellenére, hogy Kiska és Brosmann jó barátok voltak, a választási kampány első fordulója előtt az egykori társ olyan nyilatkozatokat tett, miszerint Kiska visszaél vállalkozásuk jó hírnevével. Az tény, hogy a poprádi üzletember a Jó Angyal adatbázisából 30 ezer támogatásban részesített embernek küldött e-mailt, amelyben elnöki jelölésének visszhangját szondázta meg. A visszaérkező emailek 83 százaléka pozitív visszajelzéseket adott.

Fico is tudta, hogy vele kell számolnia

Nem támogatja egyik jelöltet sem az MKP

Óriási felháborodást keltett szlovákiai magyarok körében, hogy szerdán a Magyar Közösség Pártja bejelentette: az elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt egyikét sem támogatja és ezzel a döntést a választókra bízza. A közlemény indoklásában leszögezi: Robert Ficót az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem ajánlják, mint ahogy Andrej Kiskát sem, aki nem élt a lehetőséggel, hogy a konkrétumok szintjén felvállalja a felvidéki magyarság megmaradását célzó, az MKP által megfogalmazott lépéseket. Korábban Bárdos Gyula, az MKP elnökjelöltje a választási első forduló éjszakáján kijelentette, megvárják, mit mond Kiska a magyar választóknak, és a nyilatkozat fényében döntik el, kinek adják támogatásukat.

„Az elejétől intenzív, profi, hibák nélküli kampányt folytatott, a vitákon felkészült volt" – mondta Ravasz. Mindenben próbált az élen járni, ő volt az első, aki bejelentette a jelöltségét, ő rakott ki először óriásplakátokat és adott nagyinterjút. Miközben a kritikák arról szóltak, hogy nem elég markáns, nem lehet tudni, ki az a Kiska, mik a szándékai és hogy mit akar elérni és elmondani, Ravasz szerint a legfontosabb az volt, hogy magát független, civil jelöltként beállítva sikerült megszólítania a politikából, és különösen a széttöredezett jobboldalból kiábrándult embereket.

Habár az első fordulóban harmadik helyen végző Radoslav Procházka, és a szintén civil jelöltként induló Milan Knazko is lavíroztak, és mindannyian kerülték a standard politika eszköztárát, de Kiska volt az, aki teljes mértékben a politikával szembe tudta helyezni magát, és ezzel meg tudta nyerni a protestszavazókat. „Fontos volt, hogy anyagi és szakmai háttér is lehetőségére állt, így ő definiálhatta magát, nem pedig a többiek őt" – mondta Ravasz. Fico mögött alaposan lemaradva, de sokáig fej fej mellett haladtak a jelöltek, amíg aztán Kiska fokozatosan kiemelkedett, és a 15 százalék elérése után meg is ugrott a népszerűsége.

Fico láthatóan már a második fordulóra készülve kemény negatív kampányt folytatott a továbbjutásra a többi jelölt közül legesélyesebb Kiska vállalkozó ellen. „Ez mind abból adódik, hogy felmérték, hogy ő lehet a nagy ellenfél" – mondta Ravasz. Fico is a vállalkozói múltjával próbálta megfogni, az első fordulót megelőző utolsó vitán nyíltan uzsorásnak nevezte Kiskát.

Minden kártyát előhúztak

A Híd-Most Kiska mögé sorakozik fel

Ez a választás arról szól, hogy Fico egyeduralmat szerez-e, vagy létrejön egy demokratikus ellenpólus. Ezért egyértelmű állásfoglalásra van szükség, amit hangosan ki kell mondani. Kiskára kell szavaznunk! Aki ezt nem mondja ki, az lefitymálja az első Fico-kormány rémtetteit, és hazardírozik az ország kisebbségeinek boldogulásával – írja Simon Zsolt, Szlovákia korábbi mezőgazdasági minisztere, a Híd-Most párt májusi EP-választási listavezetője Facebook oldalán. Bugár Béla, a párt elnöke a héten Kiska támogatására szólított fel, hozzátette: Fico magyarokhoz való hozzáállását már ismerjük.

„Mindenkit meg fogok szólítani, akinek a jelöltje nem jutott a második körbe" – ígérte két hete az első fordulóból Fico mellett továbbjutó vállalkozó, aki a közvélemény-kutatások előrejelzésének megfelelően 24 százalékkal bejött a második helyre a várakozásokhoz képest rosszabb eredménnyel, csak 28 százalékkal első kormányfő mögé. Az első forduló utáni beszédében azt mondta, elnökként visszaállítaná az államfői poszt méltóságát, de azt is bejelentette, hogy feljelenti Ficót az uzsorásos kijelentése miatt.

Fico azt mondta, áll a feljelentés elé: azzal érvelt, hogy a fogyasztóvédelmi felügyelet (SOI) kimondta, hogy az egyik hitelfolyósító cégnél, ahol a THM elérte a 75 százalékot éves szinten, a kamat indokolatlanul magas, uzsora jellegű volt. Ravasz szerint ugyanakkor Fico pártja, a Smer érezte, hogy ez kevés lehet Kiska aláásásához, ezért az első forduló előtt csak a lapokban emlegetett kártyát előhúzva azzal vádolták a független jelöltet, hogy vele a Szcientológia Egyház kerülne hatalomra.

Fico rögtön az első forduló után tartott első sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szerinte Kiska bizonyíthatóan közel áll a szcientológiai egyházhoz. Fico azzal érvelt, hogy Kiska korábban több olyan rendezvényen is részt vett, amelynek szervezője a Ron Hubbard, a szcientológiai egyház alapítójának nevét viselő oktatási intézmény tulajdonosa, és az ő kiadójánál jelent meg Kiska egyik könyve is. Kiska és a szcientológiai egyház kevésbé egyértelmű viszonyáról írt a Plus 7 dní hetilap is, amely kiderítette, hogy a jelölt korábban Ladislav Pavlík szcientológus cégeivel dolgozott, több közös projektben is részt vettek.

Az első forduló utáni két hétben a korábbinál is jobban védekező pozícióba kényszerülő Kiska azt állította, hogy évente több tucat előadáson vesz részt, nem volt információja Pavlík tevékenységéről. „Nem vagyok szcientológus, és pont" – mondta többször is Kiska, aki ezzel próbálta rövidre zárni a vitát. Annyi biztos, hogy Kiska egyébként buddhistának vallja magát, a dalai láma első szlovákiai útját is támogatta korábban, a szcientológusok pedig elhatárolódtak a vállalkozótól. A vallási vonal egyébként Ficóra is visszaütött: míg a kampányban hithű kereszténynek állította be magát, előkerültek olyan korábbi dokumentumok, ahol kifejezetten ateistának nevezi magát. Fico ezzel kapcsolatban a vallást „magánügynek" nevezte, közben paradox módon egy pillanatra sem elengendve a szcientológus-szálat.

Kiska a maga részéről folytatta az első forduló előtt megkezdett kampányát, Ficót a régi politikai elit részének bélyegezte. Azzal is előállt, hogy tudomása szerint a kormánypárthoz közelálló emberek pénzt kínáltak róla szóló, kompromittáló anyagokért.

Fico mozgósítása vs. jobboldali szavazók

Az esélyeket mérlegelve Ravasz azt mondta, Fico sokkal aktívabb kampányba kezdett, aminek egyik oka az is lehet, hogy az első fordulóban mozgósítási probléma miatt érhetett el a felmérésekben jelzettnél alacsonyabb eredményt. Fico egyébként csütörtökön, a szlovákiai kampánycsend első napján is bekerült a hírekbe, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel átadtak egy még el sem készült gázvezetéket, és megállapodtak arról, hogy 21 új közutat építenek majd a két ország között 2020-ig.

Kiska legnagyobb növekedési potenciálja a többi jobboldali jelölt szavazóiban van, de korántsem biztos, hogy pl. Procházka szavazói a jelölt kérésének eleget téve mellé állnak majd. A szociológus szerint van egy nacionalista vonulat a kereszténydemokrata szavazók körében, ami miatt nem kizárt, hogy többen az ezt inkább képviselő Ficót választják a végén. Az sem sokat segített, hogy a sajtótájékoztatóra, ahol a három legsikeresebb ellenzéki jelölt (Kiska, Procházka, Knazko) az összefogásáról biztosította volna a szavazókat, utóbbi el sem jött, Procházka pedig nem tett egyértelmű állásfoglalást, majd pedig még a második kör előtt bejelentette szándékát egy új párt alapítására.

Fico személyében először ülhetne át regnáló miniszterelnök az elnöki székbe, ebben az esetben pedig utódja a Smeren belül Robert Kalinák belügyminiszter lehet, akinek ugyanakkor belső harcokkal is számolnia kell majd. Fico – saját szavazóit is meglepve – az első kör után jelezte: ha ő győz, bővíthetik a köztársasági elnök jogköreit. Összességében is igaz, hogy új helyzet lesz az, hogy a Smer párt valódi főnöke az elnöki palotából, biztonságos távolságból irányíthatja majd az eseményeket.

Ha viszont Kiska nyer, az nagy csapást jelentene Fico további két évére a ciklusban, ugyanakkor Ravasz szerint a Smer minden erejével marginalizálná a tisztséget, „megismerné, milyen keveset lehet tenni köztársasági elnökként Szlovákiában.” Viszont érdekes kérdés, hogy vajon elnökként is tudná-e képviselni a kampányban mutatott civil, mecénás vonalat.

Rovatok