Index Vakbarát Hírportál

Klicsko váratlanul kiszállt az elnöki versenyből

2014. március 29., szombat 14:17

Vitalij Klicsko, egykori bokszbajnok, az ukrán tüntetéseket szervező ellenzék egyik vezetője mégsem indul az ukrán elnöki választáson, írja a Yahoo.com. Az egyébként jó eséllyel induló Klicsko inkább a milliárdos "Csokikirályt" Petro Porosenkót támogatja, aki pénteken megerősítette, indul az elnökválasztáson. Porosenko kihívója Julia Timosenko, volt ukrán miniszterelnök, akit a Haza párt egyhangúlag jelölt a május 25-i ukrán elnökválasztásra.

Porosenko a kezdetektől nagy támogatója volt a Janukovicsot megdöntő felkelésnek. Ő is, ahogy Timosenko azt ígéri, hogy megerősítik az ukrán haderőt és megvédik az ország határait. Nyugati félelmek szerint még mindig fennáll a veszélye, hogy az oroszok Krím után a kelet-ukrajnai orosz lakosságú területeket is elfoglalják.

„Egy új, modern, hatékony ukrán hadsereget kell építenünk, amely képes megvédeni hazánk integritását és szuverenitását." − mondja Porosenko, aki hivatalosan is benyújtotta a papírokat az ukrán elnöki választáson induláshoz. Klicsko arról beszélt, hogy az elnökválasztás helyett elképzelhető, hogy Kijev polgármestere címért indulna.

Eközben a volt kormánypárt, a Régiók Pártja szombati kongresszusán kizárta soraiból Viktor Janukovics eltávolított államfőt, Mikola Azarov volt miniszterelnököt, a párt korábbi vezetőjét, valamint a Janukovics-családhoz közel álló két volt kormánytagot, Szerhij Arbuzov volt első miniszterelnök-helyettest és Olekszandr Klimenkót, az azóta megszüntetett jövedéki és adóügyi tárca egykori vezetőjét, s további két pártagot, írja az MTI.

Rovatok