Index Vakbarát Hírportál

Leminősíthetik Oroszországot

2014. március 29., szombat 00:20

Egy órán át tárgyalt telefonon Barack Obama és Vlagyimir Putyin. Az amerikai és az orosz elnök megállapodott abban, hogy külügyminisztereik hamarosan személyesen is tárgyalnak az Ukrajna körül kialakult helyzetről – tudatta a BBC.

Aligha vezet azonban a találkozó megállapodáshoz: az Egyesült Államok az orosz erők visszavonását kéri a Krímből, cserébe az Ukrajnában élő orosz anyanyelvűek jogainak biztosítását ígérve, nemzetközi megfigyelők révén. Moszkva viszont nem enged abból, hogy a 2,3 milliós félsziget a március 16-i népszavazás révén immár Oroszország része.

Washington aggodalmát fejezte ki az ukrán határ mentén felsorakozott orosz erők miatt, Moszkva visszautasította, hogy támadást készítene elő. Ban Kimun ENSZ-főtitkár szerint kizárt, hogy Oroszország további katonai lépéseket tervezne.

A Krím miatt rossz adós lehet Oroszország

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Oroszország közepes befektetési ajánlású "Baa1"-es államkötvény-besorolását pénteken a Moody's Investors Service, az ukrajnai válságból eredő gazdasági kockázatokkal indokolva a lépést – írta az MTI.

A világ legnagyobb hitelminősítője péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy ha a felülvizsgálat leminősítéssel zárul, a legvalószínűbb kimenetel az orosz adósosztályzat egy fokozatú rontása lenne. Ebben az esetben Oroszország – jóllehet a jelenleginél alacsonyabb szinten – a befektetési ajánlású szuverén minősítési kategóriában maradna.

A Moody's viszont egyszerre több fokozattal is leminősítheti az orosz államadósság besorolását, ha megnövekedne a súlyosabb gazdasági sokkot eredményező fejlemények valószínűsége – áll a hitelminősítő elemzésében.

Rovatok