Index Vakbarát Hírportál

Fico soha nem lesz az, aki volt

2014. március 30., vasárnap 11:30

Fico megalázó vereségéről és egy ismeretlen, politikai amatőr földrengésszerű győzelméről írnak a szlovákiai és külföldi újságok a szlovák elnökválasztásról (elemzésünket itt olvashatják) szóló első kommentárjaikban. Ficónak csak a sírás maradt és az előrehozott választások lehetősége - írja a topky.sk.

Fico két lehetősége

"Jó reggelt, Szlovákia. Jó estét, Robert Fico! Sokan érezzük most úgy, hogy március 30. egy nagy erejű változás napja, de az a politikai földrengés, amely ma történt, nem feltétlenül jelent egy új kezdetet. Andrej Kiskának először is gratulálunk. Kívülállóként kiváló eredményt ért el a szlovák belpolitikában. Szlovákiára néhány hónap múlva egy új elnök vár, de a régi miniszterelnök a helyén marad. Meggyengülve, megrendülve, de továbbra is erős támogatással" – írja Jakub Filo az Aktualne.cz főszerkesztő-helyettese kommentárjában.

Filo szerint Ficónak két lehetősége maradt: vagy elfogadja a választási vereséget, továbbra is miniszterelnök marad és a kormányban eszközölt kozmetikai változtatásokkal kitölti kormánya élén négy éves mandátumát, vagy úgy értelmezi vasárnapi vereségét, mint egy személyéről kiírt népszavazás és benyújtja lemondását és előrehozott választásokat ír ki.

Ez utóbbi esetben Szlovákiára újabb nagyon fontos választás várna a jelenlegi megosztott és hiteltelen ellenzéki pártokra és Fico pártjára a még mindig nagyon erős Smerre. Egy esetleges előrehozott választást pedig még mindig könnyedén nyerne a Smer és Fico újabb négy évre kormányt alakíthatna, tippeli meg a jövőt az aktualne.sk weboldal.

Politikai amatőr vs. erős pártember

A politika amatőr és a pártok fölött álló, független személy alakja ideálisnak bizonyult a Smer jelöltjével szemben, aki ráadásul a kormánypárt legerősebb politikusának számít, írja kommentárjában a Pravda. Hasonló politikai pillanatokat a jegyzet szerint nemcsak Szlovákia, de más európai országok is átélhetnek, ahol a nagy pártok hagyományos politikája és ideológiája egyre többször találkozik "politikaellenes szereplőkkel és mozgalmakkal", mint például ahogy ezt történt a cseh választások esetében is, figyelmeztet Peter Javůrek, a Pravda kommentátora “A pillanat ereje” című írásában.

A folytatásban ezt írta: "Figyelemre méltó, hogy egy órával Kiska bejelentése előtt, miszerint Szlovákia minden polgárának elnöke lesz, egyesek máris arról beszélnek, hogy az elnökválasztás tulajdonképpen népszavazás volt a kormányról és a miniszterelnökről. Legfontosabb azonban Kiska számára, napi feladatai ellátása mellett, hogy képes legyen különbséget tenni mit mond ő elnöki feladatairól és mit mondanak róla azok a politikusok, akik ilyen választási eredményt, mint ő, nem értek el – írta Javůrek.

Ficót saját fegyverével verte meg Kiska

A szlovák gazdasági napilap a Hospodárske noviny kommentárjában Kiskát az ún. "kisebbik rossznak" tartja Ficóval szemben. "Még továbbra sem tudjuk, mennyire lesz kisebb (rossz). Normális körülmények között az ember semmilyen kisebbik rossz választásnak nem örül."

"Továbbra sem tudjuk, hogy az új elnök konzervatív vagy liberális, inkább jobboldalon vagy baloldalon esetleg középen áll, vajon politikájában a szolidaritást vagy az egyéni felelősséget és kezdeményezést helyezi középpontba.

Lehetséges, hogy ezt még ő sem tisztázta magában, írja a Hospodárske noviny. A lap szerint azonban nem fenyeget a veszély, hogy Kiska kiszámíthatatlan véleményekkel és gondolatokkal lepje meg a közvéleményt, amely elképzelhető lenne egy olyan helyzetben, ha ő uralná a törvényhozói és végrehajtói hatalmat is.

A gazdasági napilap szerint a jó hír az, hogy Kiska saját fegyverével, üres szófordulatokkal, győzte le Ficót. "Ez azért fájhatott. Csakhogy Fico ellentétben a többi sikertelen jelölttől, nem kerül a történelem szemétdombjára, hanem továbbra is kormánya és pártja élén marad.

Fico már nem lesz soha az, aki volt

Fico olyan csúnya verést kapott, hogy az összes politikai elemező, aki szoros végeredményt jósolt, vissza kellene adniuk diplomájukat – írta a Sme vezető szlovák napilap kommentárjában. A lap szerint bár sokáig fogják a szlovák választások eredményét még elemezni, de annál okosabb megállapítás valószínűleg senkinek nem jut majd eszébe, hogy Ficónak egyszerűen nem sikerült Kiska első körből származó, a harmadik és negyedik helyen végzett elnök-jelöltek által biztosított választói tartalékait túlszárnyalni.

"A második kör Fico számára abban a pillanatban elveszett, amikor összeszámolták az első forduló szavazatait", írja a Sme, de hozzáteszi: "mindentől függetlenül csodálatra méltó teljesítmény, hogy Fico rendkívül jól mobilizálta híveit, mert az első fordulóhoz képest 300 ezer szavazattal többet kapott. A sme kommentárja végül megállapítja: Fico már nem lesz soha az, aki volt. Most már egyértelmű, hogy a miniszterelnök legyőzhető, amely a közelgő 2016-os parlamenti választásoknak új színezetet ad.

Kiska: Szlovákia újabb nagy győzelme

A cseh vezető napilapok és internetes oldalak vezető helyen számolnak be a szlovák elnökválasztásról. Több napilap idézi Daniel Lipšic az ellenzéki NOVA párt elnökének kommentárját, miszerint egy ilyen politikai bukásra a megfelelő reakció az lenne, ha Fico benyújtaná lemondását.

Luboš Palata a cseh idnes.cz vezető kommentátora íja: “Szlovákia szombaton Mečiar 1998-as megbuktatása után, a Dzurinda-kormányok (2002-2010) idején véghezvitt modernizációs reformok után, az euró 2004-es bevezetése után újabb nagy lépést tett a fejlett Európához. A szlovák demokrácia megmutatta hatalmas erejét, ugyanis egy olyan ember válhatott az ország elnökévé, amely korábban hivatalosan soha nem politizált és stábját mindössze öt ember alkotta. A szlovák demokrácia megmutatta erejét, mert Kiska ellenfele a Smer párt volt, amely az egész országot uralta és irányította.

Kiska győzelme a Fico párt győzelme is, mert a választások során betartották a demokratikus játékszabályokat, amely a szlovák demokráciát erősíti. Így Kiska győzelmével egész Szlovákia győzött. Az a Szlovákia, amely az elmúlt tizenöt évben már néhányszor megmutatta, hogy képes olyan csodálatos dolgokat elérni, amelyről egész Európa beszélni fog. Mi csehek csak irigykedhetünk a szlovákokat és Szlovákiát.” – zárja Palata “Andrej Kiska: Szlovákia újabb nagy győzelme” című írását.

Rovatok