Index Vakbarát Hírportál

Ehud Olmert börtönbe kerülhet

2014. március 31., hétfő 10:07

Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök csúszópénzt fogadott el – mondta ki a bíróság Izrael történetének legnagyobb megvesztegetési perében.

Dávid Rózen tel-avivi körzeti bíró hétfő reggel kihirdetett ítélete szerint a Holyland nevű nagyszabású jeruzsálemi építkezési ügyben a tizenkettőből  kilenc vádlott adott, illetve fogadott el kenőpénzt. Ehud Olmert mellett utódját, Úri Lopoliánszkit is bűnösnek találta a bíróság.

A vádlottak még fellebbezhetnek, büntetésük mértékéről még nem hoztak ítéletet. A bíró ugyanakkor bejelentette, hogy a törvények szerint vétségükért hosszú letöltendő börtön jár. A bíró a korrupció mellett azzal is megvádolta Olmertet, hogy cinikusan viselkedett és hazudott a bíróságon – írja az MTI. Ha az ítéletet felsőbb fokon megerősítik, a volt miniszterelnök politikusi visszatérése végleg lehetetlenné válik.

Az eladósodott testvér és a titkárnő

Az ítélet szerint a volt miniszterelnök jeruzsálemi főpolgármesterként félmillió sékelt (körülbelül harminc millió forintot) fogadott el adósságokban úszó bátyja megsegítésére 1993 és 2003 között, hogy a város déli részén, egy domb tetején az oda eredetileg tervezett szálloda helyett egy annál több mint tízszer nagyobb lakópark épüljön.

Az Ehud Olmertet negyven évig szolgáló titkárnő 1997-ben 350 ezer sékelt (21 millió forint) kapott, hogy előbbre vigye az építkezési terveket. Ő a múlt héten vádalkut kötött, amely szerint tizenegy hónapos letöltendő börtönbüntetést kap, és vissza kell adnia az „ajándékok” egy részét.

A vádalku nyomán várhatóan újabb bűnügyi eljárás vár a volt miniszterelnökre az igazságszolgáltatás akadályozása miatt, ugyanis a titkárnő egy kazettával bizonyította, hogy volt főnöke befolyásolni próbálta tanúvallomását.

Egyszer már megúszta

A volt izraeli miniszterelnököt 2012-ben már elítélték egyszer korrupció miatt, akkor öt év börtönt helyeztek kilátásba, de végül egy év felfüggesztettel és pénzbüntetéssel megúszta. Többek között azzal vádolták, hogy pénzzel teli borítékokat kapott egy gazdag üzletembertől, valamint hogy külföldi utazásokról szóló repülőjegyeket többször is megtéríttetett.

Olmert 1993 és 2003 között volt Jeruzsálem polgármestere, aztán kereskedelmi és iparügyi miniszter lett. 2006-ban Ariel Sarón agyvérzése után vette át a miniszterelnöki tisztséget. A sorozatos botrányok miatt azonban 2009 februárjában le kellett mondania, miután a rendőrség kezdeményezte vád alá helyezését.

Rovatok