Index Vakbarát Hírportál

A tálibok újrakezdik a támadásokat

2014. április 2., szerda 22:14 | aznap frissítve

A pakisztáni tálibok nem hosszabbítják meg az egy hónapja bevezetett tűzszünetet Pakisztánban, továbbra is készen állnak azonban arra, hogy folytassák a béketárgyalásokat a kormánnyal - mondta szerdán a felkelők szóvivője a Reuters brit hírügynökséggel.

Sahidulla Sahíd azzal vádolta a kormányt, hogy az a tűzszünet idején is folytatta a tálibok elleni harcot, például az ország legnagyobb városában, Karacsiban.

Az utca embere szenvedni fog

Omár Kalíf Kuraszani, a tálib erők egyik parancsnoka elmondta, hogy újra fogják kezdeni a támadásokat. "Több olyan támadás várható, amelyben az utca embere fog szenvedni amiatt, hogy a kormány nem veszi komolyan a béketárgyalásokat" - mondta a tálib vezető.

Pakisztánban a tűzszünet idején sem szűntek meg teljesen a fegyveres támadások. Egy fegyveres csoport például merényletet követett el egy bíróság ellen, és megölt 11 embert, beleértve egy bírát is. A tálibok korábban úgy nyilatkoztak, hogy nem felelnek más csoportok tetteiért.

A pakisztáni tálibok és a kormányzat márciusban második alkalommal kezdett béketárgyalásokat egymással. Az egyeztetések első fordulójának februárban az vetett véget, hogy a tálibok megtámadtak egy rendőrségi autóbuszt, és elrabolták, majd kivégezték a kormányhoz hű félkatonai csapatok huszonhárom tagját. Iszlámábád ezután nem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a felkelőkkel egészen március elsejéig, amikor a tálibok tűzszünetet hirdettek.

Rovatok