Index Vakbarát Hírportál

Amerika hadihajót küld a Fekete-tengerre

2014. április 2., szerda 08:32

Az Egyesült Államok valószínűleg egy hadihajót küld a Fekete-tengerre, illetve egy kisebb katonai egységet vezényel Európába, ami illeszkedik a NATO-nak abba a törekvésébe, hogy támogatást nyújtson a Krím oroszországi bekebelezése miatt aggódó kelet-európai szövetségeseknek – közölte egy névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi illetékesre hivatkozva az MTI.

Légi járőrszolgálatra biztatják a szövetségeseket

A tisztségviselő szerint az amerikai katonai parancsnokok azt fontolgatják, hogyan lehetne megerősíteni az Egyesült Államok katonai jelenlétét a térségben. Washington arra buzdítja a szövetségeseket, hogy harci repülőgépeket küldjenek a Balti-tengeri légi járőrszolgálatra, és fokozzák a Lengyelországnak nyújtott katonai támogatást (amit az illetékes szerint az Egyesült Államok már megtett).

A NATO keddi, brüsszeli tanácskozásán az a döntés született, hogy a  katonai szövetség felfüggeszt minden gyakorlati, polgári és katonai együttműködést Oroszországgal. 

Hitelt és szankciókat szavaztak meg

Az amerikai képviselőház nagy többséggel megszavazta kedden az Ukrajnának nyújtandó egymilliárd dolláros hitelgaranciáról és az Oroszország elleni szankciók bevezetéséről szóló törvényt. A jogszabály 378 szavazatot kapott 34 ellenében, és már csak Barack Obama elnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy életbe lépjen.

A törvény a hitelgarancián felül további 50 millió dollárt irányoz elő az ukrajnai demokratikus kormányzás és a korrupcióellenes harc finanszírozására. A jogszabály értelmében az amerikai külügy- és igazságügyi minisztériumnak segítséget kell nyújtania a korrupt hivatalnokok által felhalmozott vagyon visszaszerzésében. A törvény további 100 millió dollárt szán az Egyesült Államok, illetve az Európai Unió és a közép- és kelet-európai országok közötti biztonsági együttműködés megerősítésére, valamint az Ukrajnának és a térség országainak szánt védelmi és biztonsági segítségnyújtás finanszírozására.

A képviselőház által megszavazott törvény szankciókat léptet érvénybe azon orosz és ukrán tisztségviselők ellen, akik felelősek az ukrajnai erőszakért és emberi jogsértésekért, aláásták Ukrajna szuverenitását, és érintettek voltak az ukrajnai korrupcióban.

Rovatok