Index Vakbarát Hírportál

Horvát lap: Bajnai titkos iratokat adott a horvátoknak a Mol-ügyben

2014. április 2., szerda 20:41 | aznap frissítve

A Vecernji list című napilap cikke szerint Bajnai Gordon volt magyar kormányfő 2010-ben titkos dokumentumokat adott át az akkori horvát miniszterelnöknek a Molt is érintő ügylettel kapcsolatban. "A Podravka-ügyben a Mol végig transzparensen és jóhiszeműen járt el. A horvát sajtóban megjelent állítások meglehetősen avíttak, minden alapot nélkülöznek, sőt pont az ellenkezőjét állítják, mint ami valójában történt" - reagált a lapok írásaira Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport vállalati és közkapcsolati ügyvezető igazgatója.

A horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) ez alapján emelt vádat hétfőn Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a zágrábi megyei bíróságon. 

A vádemelésre az USKOK vizsgálata után került sor.Az USKOK azzal vádolja Hérnádi Zsoltot, hogy 2009-ben10 millió euró kenőpénzt adott átIvo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, hogy aMol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át.A megegyezés értelmében Ivo Sanader hivatali tekintélyével visszaélve a Horvát Köztársaságra hátrányos szerződést kötött–áll az USKOK indoklásában.

Rovatok