Index Vakbarát Hírportál

Janukovics szerint tragédia a Krím elcsatolása

2014. április 2., szerda 21:15 | aznap frissítve

"A krími helyzet tragédia, nagy tragédia" - mondta az AP-nek és az orosz NTV-nek adott interjújában Janukovics.

Az egykori ukrán elnök először adott interjút azóta, hogy a tüntetések és utcai összecsapások határásra Oroszországba menekült.Janukovics elmondta, hogy többször is tárgyalt Putyinnal a krími népszavazás óta, ahol jelezte: szeretné, ha a Krím újra Ukrajna része lenne.

"Meg kell találnunk a módját, hogy a Krím visszatérhessen, bármilyen feltételek mellett is, a függetlenség biztosításával, de Ukrajna részeként" - nyilatkozta.Janukovics elismerte, hogy rosszul tette, amikor orosz katonákat hívott a Krímbe.

Az orosz hatalomátvétel azonban nem történt volna meg szerinte, ha ő marad Ukrajna elnöke.Janukovics szerint nyugodt de nehéz tárgyalásokat folytattak Putyinnal.Az egykori ukrán elnök a krími elszakadásnak megágyazó népszavazásért a kijevi "radikális naionalistákat" tette felelőssé.

Janukovics fenyegetőzik és népszavazást írna ki

 Az egykori ukrán elnök továbbra is szükségesnek tartja, hogy népszavazást írjanak ki Ukrajnában, amely az ország föderális berendezkedéséről szólna. Janukovics szándéka összhangban van Moszkva akaratával, de a jelenlegi kijevi vezetés már a felvetést is elutasítja, mivel szerintük az aktus Ukrajna további feldarabolásához vezetne.

Az elkergetett Moszkva-barát ukrán elnök ugyanakkor a nem túl biztató jövőről is beszélt. Szerinte a következő ukrán parlamenti választásokat zavargások, utcai harcok fogják kísérni, mivel "nem lehet egy fenékkel két lovat megülni. Kijevnek először az ukrán állam belső helyzetét kéne megszilárdítania, széleskörű konszenzusra jutnia az össze ukrajnai régió minden állampolgárával. A nyugalmat csakis egy jövőbeni népszavazás hozhatja el", mondta.

Janukovics úgy egy esetleges népszavazáson az ukrán polgárok dönthetnének az államformáról, és a kormányzás típusáról is. Döntsék el, milyen legyen Ukrajna, egységes vagy szövetségi, illetve parlamentáris, vagy elnöki, de csak az alkotmányos reformok után lehetne megtartani az országgyűlési választásokat.

Janukovics a népszavazást már március végén megtartotta volna.

Rovatok