Index Vakbarát Hírportál

Kijev a nemzetközi bíróságra megy Krím bekebelezése miatt

2014. április 2., szerda 00:17

Kijev nem egyezik bele Ukrajna föderalizációjába, de nagyobb jogkörökkel ruházza fel a helyhatóságokat – közölte Andrij Descsica, az ukrán külügyi tárca irányítója kedden, reagálva Moszkva ezzel kapcsolatos javaslatára.

 „Ukrajna sosem fog engedni az ország föderalizációjával kapcsolatos orosz követeléseknek" – szögezte le Descsica újságíróknak nyilatkozva Brüsszelben az NATO-ukrán bizottság ülése után.

A tárcavezető bejelentette azt is, hogy Ukrajna a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) nyújt be keresetet Oroszország ellen a Krím bekebelezése miatt.   „Úgy gondoljuk, hogy nemzetközi segítséggel vissza tudjuk szerezni a Krímet Ukrajnának" mondta Descsica.

Az ukrán külügyminisztérium azt javasolja Oroszországnak, hogy alakuljon konföderációvá, 5-10 államnyelvet vezessen be, hogy szavatolni tudja a kisebbségek részvételét a hatalmi intézmények működtetésében. „ Az ukrán külügyminisztérium biztos abban, hogy ezzel Oroszország közeledni tudna a civilizált demokratikus példákhoz, emberi jogokhoz és a kisebbségek megbecsüléséhez" – mondta Jevhen Perebijnisz szóvivő.

A brüsszeli megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón Andrij Descsica azt is mondta, hogy Ukrajna nem kéri felvételét a NATO-ba, erre nincs jogi alapja, de fontolgatja a kibővített partnerség lehetőségét.

Descsica arról is tájékoztatta újságírókat, hogy Moszkva lemondta az április 4-i minszki külügyminiszter-helyettesi szintű orosz-ukrán megbeszélést. Moszkva hétfőn jelezte, hogy Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes nem tud Minszkbe utazni - mondta a tárcavezető.

Rovatok