Index Vakbarát Hírportál

NATO: Oroszország napokon belül lerohanhatná Kelet-Ukrajnát

2014. április 2., szerda 12:17 | aznap frissítve

Oroszország olyan nagy erőket vont össze az ukrán határ közelében, hogy amennyiben be akarna hatolni Ukrajna keleti vagy déli részére, akkor azt 3-5 napon belül képes lenne megtenni, mondta Philip Breedlove, a NATO-erők főparancsnoka. A tábornok a Reutersnek azt mondta, hogy 40 ezer katona lehet a térségben, amit rettentő aggasztónak tart.

Az orosz erők egy kis része valóban mozgott, de annak nincs jele, hogy a katonákat visszavonnák a laktanyákba, ahogy arra Moszkvában ígéretet tettek. Breedlove-nak április 15-ig kell kidolgoznia egy tervezetet, ami alapján megerősítenék a kelet-európai szövetségesek biztonságát.

A NATO külügyminisztereinek értekezlete után kedden jelentették be, hogy a Krím bekebelezése miatt felfüggesztenek minden gyakorlati polgári és katonai együttműködést Oroszországgal. Ezzel párhuzamosan erősítik együttműködésüket Ukrajnával, ahol védelmi reformokat szorgalmaznak majd.

A NATO döntése az Oroszországgal folytatott együttműködés befagyasztásáról egyik félnek sem használ, kommentált az orosz külügyminisztérium. Közben Oroszország aggodalmának adott hangot, amiért az ukrajnai alkotmányreform társadalmi vita és a nyilvánosság kizárása mellett zajlik. Szerintük nem történt előrelépés, pedig már egy hónapja döntöttek az ukrán parlamentben egy ideiglenes előkészítő bizottság felállításáról.

Az ukrán belügyminisztérium belső vizsgálata pedig megállapította, hogy saját magát lőtte le véletlenül Olekszandr Muzicsko, a radikális nacionalista Jobb Szektor (PSZ) nyugat-ukrajnai vezetője, miközben menekülni próbált a rendőrök elől.

A belügyminisztérium szerint a hatóságok jogszerűen jártak el, nem sértették meg a szolgálati szabályzatot, vagy más jogszabályt. Muzicskót múlt kedden halt meg, amikor a rendőrség kommandósai őrizetbe akarták venni. A belügyminisztérium egy korábbi közlése szerint a boncolás során Muzicsko saját fegyverének lövedékét találták meg holttestében. Eszerint a PSZ-vezetőt öt találat érte. Két lövedék, amelyet rendőrségi szolgálati fegyverből adtak le, a lábát találta el. Három lövés viszont saját fegyveréből érte, miközben a kommandósok megpróbálták leszorítani, az egyik szíven találta.

Rovatok