Index Vakbarát Hírportál

Az USA üzemeltette a kubai Twittert

2014. április 3., csütörtök 16:48

Az amerikai nemzetközi segélyeket menedzselő szervezet, a US Agency for International Development (USAID) éveken keresztül dolgozott Kubában egy sms-alapú közösségi rendszer kialakításán, amely a terv szerint aláásta volna a kommunista rezsim hatalmát – írja a Quartz.

ZunZuneóban – hasonlóan a Twitterhez – a felhasználók egymást követték, és leginkább olyan témákról beszélgetnek, mint a sport, a zene és az időjárás. Az AP hírügynökség információi szerint viszont a rendszert fenntartó USAID a felhasználók politikai hovatartozásáról is gyűjtött információkat.

A 2009-ben indított rendszernek 2012-re – amikor a támogatás leállítása miatt megszüntették – 40 ezer felhasználója lett, akik közül senki nem tudta, hogy ki üzemelteti a szolgáltatást.

A rendszer egyébként azért volt sms-alapú, mert Kubában az internet nagyon drága, ezért kevés embernek van, és azt is nagyon erősen cenzúrázza a kormány. A legtöbb internettel rendelkező kubai a cenzúrázott e-mailjei olvasására képes, illetve ahhoz a pár oldalhoz fér hozzá, amit a kormány engedélyez.

A kubai kormány már eddig is félt attól, hogy az USA ezzel fog próbálkozni, amit a kubai belügyminisztériumból kiszivárgott videó is bizonyít. Ebben egy szakértő arról beszél a belügyminisztérium embereinek, hogy az USA a 2010-es iráni eseményekhez hasonló kormányellenes felkelést akar elősegíteni egy ilyen közösségi média kialakításával.

Rovatok