Index Vakbarát Hírportál

Magyar üzletember is belekeveredett egy óriási indiai vesztegetésbe

2014. április 3., csütörtök 13:18

Dimitrij Firtas mellett Knopp András, az ukrán milliárdos magyarországi képviselője is gyanúsított lett abban a 18,5 millió dolláros vesztegetési ügyben, amit az FBI nyomozása után az Egyesült Államok hatóságai kezdtek vizsgálni. Firtast amerikai kérésre március végén Bécsben letartóztatták, és csak egy gigantikus összegű óvadék ellenében helyezték szabadlábra.

Az Index információi szerint az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma összesen hat embert gyanúsít azzal, hogy az indiai Utar Prades államban vesztegetéssel akartak bányajogot szerezni. Az ügy nyilvánosságra került részletei szerint a gyanúsítottak között van Knopp András, magyar üzletember is.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják a 48 éves üzletembert, Dmitrij Firtast. A milliárdos gázkereskedő, vállalkozó, banktulajdonos az elmúlt években belevágott a titániumbizniszbe is.

Az FBI nyomozása szerint azonban a milliárdos vállalkozása Indiában kormányzati tisztiviselők megvesztegetésével akarta elérni, hogy simábban menjen az indítandó bánya engedélyezése. A gyanúsítás szerint 2006 óta legalább 18,5 millió dollár kenőpénzt fizettek ki a bányajogokért.

A gyanúsítottak között van egy ukrán férfi, egy indiai tisztviselő és két üzletember is.

A nyilvánosságra hozott gyanúsítás szerint Knopp volt megbízva az indiai üzlet felügyeletével, és ebben a minőségében többször is járt Utar Pradesben, valamint az Egyesült Államokban, ahol a pénzutalásokat intézték.

Dmitrij Firtas a Group DF holding tulajdonosa, 673 millió dolláros vagyonával (körülbelül 154 milliárd forint) a 14. leggazdagabb ember Ukrajnában. Tagja a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök fémjelezte Régiók Pártja parlamenti képviselőcsoportjának. Az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.

Az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 tavaszáig a Firtas érdekeltségébe tartozó, ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt. Az EMFESZ zavaros eladása előtt Knopp András volt Firtas képviselője a cégben.

Knopp jelenleg Moszkvában tartózkodik, és bár szakmai körökben elterjedt, hogy kedden letartóztatták, információink szerint nem történt hatósági intézkedés.

Rovatok