Index Vakbarát Hírportál

Tíz rokonomat vitte el az Ebola

2014. április 3., csütörtök 22:17

Az Ebola legalább 86 embert ölt meg Guineában az elmúlt hetekben, és még hatot Libériában, írja a BBC. 

Egy Libéria és Sierra Leone határ menti településen élő férfi összesen tíz családtagját vesztette el a 5 héten belül, köztük a húgát, a feleségét, és az anyósát is. 

A húgom Sierra Leoneból jött haza, amikor rosszul lett. Az orvosoktól kapott gyógyszereket, de nem tartották bent a kórházban, ezért otthon láttuk el. Néhány nap múlva meghalt. Senki sem tudta, hogy fertőző, pedig rengetegen vizsgálták. Néhány nappal később észrevettem, hogy megbetegedtek azok, akik a közelében voltak, majd szépen sorban ők is meghaltak. A húgom kevesebb, mint egy hetet töltött Sierra Leonéban, szóval nem tudni, hol szedte össze a vírust.

Az első megbetegedésekről február elején érkeztek hírek, a járvány az ország délkeleti vidékén kezdődött. A főváros, Conakry mellett az ország délkeleti részén, három különböző városban is észleltek megbetegedéseket.

Az Ebola nagyon erősen fertőző és nincs ellene orvosság. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, és a betegség végzetessé válik.

Rovatok