Index Vakbarát Hírportál

Az Orbán Rt. fővárosa Felcsút

2014. április 4., péntek 18:48

A New York Times szerint az elmúlt négy év szimbóluma a felcsúti Puskás-stadion, Felcsút pedig az „Orbán Rt.”, vagyis a kormány és a kormány közeli cégérdekek jól menő szövetségének központi eleme, írják cikkükben. A szerző, Danny Hakim egyenesen Felcsútra utazott, hogy egy helyszíni riportban számoljon be stadionépítésről. 

A cikk párhuzamba állítja Felcsút példáját azzal, hogy a tekintélyelvű fordulattal Magyarország az unió fekete báránya lett. Ráadásul Orbán annak ellenére erőlteti különleges elképzeléseinek keresztülvitelét, hogy a magyar gazdaság nem tud növekedni, és a pénzpiacok is nyugtalanok a forint árfolyamának alakulása miatt.

Az amerikai lap egészen furcsának találja, hogy az 1800 lakosú faluban 17 millió dollárból egy 4000 fős futballstadion épül. A hatalmas méretű építkezésre csak az ad magyarázatot, hogy Felcsút Orbán Viktor szülőfaluja, és hogy a miniszterelnök közismert focirajongó. Orbán háza egyébként a stadion közvetlen közelben áll, ahonnan az egészet kényelmesen be tudja látni. 

A cikk végigveszi a Fidesz-kormány néhány nagyobb intézkedését is, az alkotmánymódosítástól kezdve a paksi bővítésen át a különadókig és az orosz hitelig.

A lap szerint a stadionépítés új munkahelyeket teremtett a helyieknek, de néhányan jobban részesültek belőle, mint mások. Mészáros Lőrinc polgármester például – aki Orbán egyik jó barátja – egy egyszerű gázszerelőből hirtelen Magyarország egyik legvagyonosabb embere lett. Építőipari cége most a stadionépítés egyik megkerülhetetlen szereplője, és rengeteg állami megrendelést kap. 

A korábbi polgármester, Varga György viszont ellenezte, hogy a falu földeket adjon el a stadionépítéshez. Az lett a sorsa, hogy Orbán egy olyan személyre szabott törvényt fogadtatott el, amely adótartozás címén megfosztotta Vargát a tisztségétől. 

A kommunizmusban nem a képzett és jó munkaerő számított, hiszen ha hűséges elvtárs voltál, úgy is megkaptad a munkát. Ma ugyanez a helyzet, csak nem jó elvtársnak, hanem jó barátnak kell lenni.

– nyilatkozta Varga az amerikai lapnak. 

A New York Times beszámolt arról is, hogy milyen cégek támogatják Orbánék Puskás Akadémiáját: például a Mol, az OTP és a Közgép mellett a Suzuki és a Coca-Cola is. A vállalatok mind azt válaszolták a lap megkeresésére, hogy a beruházással csak a fiatalok egészséges életmódját akarták támogatni. 

Megszólaltatták az egyik helyik építőmunkást is, aki szerint az egész település a stadionon dolgozik.

Olyan ez, mintha egy katedrálist építenénk. 

Se Orbán Viktor, se Mészáros Lőrinc nem reagált az amerikai lap megkeresésére. 
Bajnai Gordon viszont nyilatkozott:

Az egész olyan, mintha Disneyland lenne. Amikor gyerek vagy, arról álmodozol, hogy a kerted végében egyszer felépül Disneyland, ahova mindennap elmehetsz. A stadionnal most megvalósult Orbán álma. 

Rovatok