Index Vakbarát Hírportál

A szíriai ellenzék vegyifegyver-támadással vádolja a rezsimet

2014. április 4., péntek 06:15

Szíriai ellenzéki csoportok azzal vádolták meg a damaszkuszi rezsimet, hogy újra mérges gázt vetett be a háborúban. A Dzsobar Revo nevű szervezet közzétett egy felvételt, amelyen orvosok egy állítólag megmérgezett, oxigénmaszkot viselő férfit ápolnak. A szervezet szerint a vegyifegyver-támadás a szíriai főváros Dzsobar nevű peremkerületében történt. Egy másik ellenzéki csoport szerint jól vannak azok, akiket gáztámadás ért.

Basar Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet a múlt héten a világszervezetnek írt levelében arról tájékoztatott, hogy a kormány lehallgatta a „terroristák" beszélgetéseit, amelyekből kiderült, hogy egy Abu Nadir nevű férfi titokban gázálarcokat osztogat a felkelők kezén lévő Dzsobar környékén. Dzsaafari arra figyelmeztetett: fegyveres terrorista csoportok arra készülnek, hogy mérges gázt vessenek be a szóban forgó városrészben és más helyeken is, majd a szíriai kormány gyanúsítsák meg vegyi fegyverek újbóli használatával.

A tavaly decemberben közzétette ENSZ-vizsgálat megállapította, hogy augusztusban valószínűleg vegyi fegyvert vetettek be Dzsobarban és más helyeken, köztük a felkelők kezén lévő damaszkuszi külvárosban, Gútában is, ahol több száz ember halt meg a támadásban, írja az MTI.

Egy amerikai-orosz megállapodás keretében aztán megkezdődött a vegyifegyver-készletek elszállítása az országból, a fegyvereket majd máshol szerelik le.

Rovatok