Index Vakbarát Hírportál

Megöltek egy fotóriportert Afganisztánban

2014. április 4., péntek 11:11 | aznap frissítve

Rálőtt két külföldi újságírónőre egy rendőrnek öltözött férfi pénteken Afganisztán keleti részén. A német fotóriporter, Anja Niedringhaus a helyszínen meghalt, a kanadai újságíró, Kathy Gannon állapota válságos – közölte az MTI.

A két újságíró egy választási bizottság konvojához tartozó autóban ülve várakozott, amikor tüzet nyitott rájuk. Mindketten az AP amerikai hírügynökségnek dolgoztak. A 48 éves Niedringhaus 2002 óta dolgozott az AP-nek, tagja volt annak a fotóscsapatnak, amely 2005-ben iraki tudósításáért Pulitzer-díjat kapott.

Március elején Kabul központjában a nyílt utcán agyonlőtték Nils Horner neves brit-svéd állampolgárságú riportert. Az AFP francia hírügynökség afgán újságírója, Szardár Ahmad két hete halt meg, amikor egy öngyilkos tálib kommandó támadást intézett a kabuli Serena szálloda ellen. A merényletben kilencen haltak meg, köztük négy külföldi.

Szombaton elnökválasztást és helyhatósági választásokat tartanak Afganisztánban. A tálib lázadók már többször fenyegetőztek, hogy a választásokon részt vevők - köztük a szavazók is - valamennyien a szervezet "jogos célpontjai" lesznek.

Rovatok