Index Vakbarát Hírportál

A Boeingnek megengedték, hogy Iránnal bizniszeljen

2014. április 5., szombat 00:52

A világ legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing engedélyt kapott az amerikai pénzügyminisztériumtól arra, hogy alkatrészeket szállítson Iránnak - a döntést a Teherán elleni szankciók fokozatos enyhítéséről szóló megállapodással összhangban hozta meg a tárca.

A Boeing egyik névtelenül nyilatkozó szóvivője közölte, hogy a vállalat a héten kapott engedélyt erre, és kapcsolatba fog lépni az iráni illetékesekkel, hogy meghatározzák, mely alkatrészekre van szükségük - írja az MTI.

A szóvivő szerint kizárólag régi típusú, Iránnak még az 1979-es iszlám forradalom előtt eladott Boeingokhoz való alkatrészek szállításáról van szó, az új gépek alkatrészeire nem vonatkozik a minisztériumi engedély.

Irán és a vele tárgyaló hat nagyhatalom - az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország - tavaly novemberben Genfben ideiglenes egyezményt kötött, amelynek alapján Teherán fél évre leállította nukleáris programjának egyes elemeit, beszüntette az urán magas szintre dúsítását és lehetővé tette a program ellenőrzését. A nemzetközi közösség ennek fejében beleegyezett az Irán elleni szankciók részleges feloldásába.

Rovatok